Ouders moeten lenen om behandeling Milan (4) te betalen

Ouders moeten lenen om behandeling Milan (4) te betalen

Ouders moeten lenen om behandeling Milan (4) te betalen

Print
Mechelen - Milan (4) lijdt aan TTC-37, een zeldzame ziekte met een code omdat er artsen er geen naam voor hebben. Door de aandoening krijgt het jongetje onmiddellijk na het eten diarree. Hij kan geen voeding verteren. De familie uit Mechelen is op zoek naar hulp, want de vele kosten worden niet vergoed.
Toen Milan nog maar twee maanden oud was, belandde hij plots in het ziekenhuis. Steeds nadat hij iets had gegeten of gedronken, stootte zijn lichaam de voeding vrijwel meteen af. "Hij had constant diarree en bleef maar huilen", zegt Lutfiye Olmez, de mama van Milan. Samen met haar man Fuad Seleman Jacob zocht ze medische hulp voor de kleine Milan.

In Milans bloed konden de dokters niet meteen iets terugvinden. Pas een jaar na de eerste onderzoeken, konden ze de pijnlijke diagnose stellen. "Milan heeft TTC-37. Hij neemt geen voedingsstoffen op in zijn lichaam, want hij kan niets verteren. Zijn spijsverteringssysteem neemt helemaal niets op", klinkt het bij het Vlaams-Assyrisch koppel.

De ziekte is heel zeldzaam, slechts een vijftiental mensen over de hele wereld lijdt eraan. Ze wordt alleen met een code beschreven, want een naam hadden de dokters er nog niet voor. TTC-37 is enkel terug te vinden in de genen." Wat volgde, was een reeks pijnlijke onderzoeken. "Omdat Milan geen voeding kan verteren, werd een hartkatheder aangekoppeld. Hiermee wordt hij gevoed, zodat hij kan overleven. Via zijn hart worden er nu voedingsstoffen opgenomen in zijn bloed", leggen zijn ouders uit.

Maar ook dat is niet zonder gevaar: de katheder trekt bacteriën aan. Milanis dus zeer gevoelig voor infecties. Om alle rekeningen te kunnen betalen, heeft het gezin geld geleend bij familie. De ouders hebben ook al enkele spullen uit hun huis verkocht.

GRBE

Foto Gil Plaquet

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio