Moderne Jan Van Raemdonck wordt nieuwe deken van Zele

Moderne Jan Van Raemdonck wordt nieuwe deken van Zele

Moderne Jan Van Raemdonck wordt nieuwe deken van Zele

Print
Zele - Jan Van Raemdonck (55) volgt Alfons Willems (65) op als deken van Zele en Berlare. De Sint-Niklazenaar is nog aan de slag in Geraardsbergen.De moderne deken heeft een eigen website en een Twitteraccount.
Enkele dagen nadat Alfons Willems zijn afscheid bekendmaakte, stelde bisschop Luc Van Looy dinsdag al zijn opvolger aan. Jan Van Raemdonck uit Sint-Niklaas stond na zijn studies twaalf jaar in het onderwijs, waarna hij in 1998 pastoor werd van drie parochies in Lokeren. Sinds 2008 is hij pastoor-deken van Geraardsbergen. Zijn overgang naar het dekenaat van Zele-Berlare wordt in kerkmiddens aanzien als een promotie.

Uittredend deken Alfons Willems is erg opgezet met de keuze voor Van Raemdonck. De twee kennen elkaar al 34 jaar. "Enerzijds ben ik bedroefd dat ik de mooi Vlaamse Ardennen moet achterlaten", zegt Van Raemdonck.
"Anderzijds ben ik blij met het vertrouwen dat de bisschop in mij stelt.
Zele-Berlare is een heel mooi dekenaat met veel goede medewerkers en het is een eer om Alfons Willems te mogen opvolgen."

Deken Van Raemdonck vindt dat hij een buitengewoon mooie job heeft en wil mensen dichter bij God brengen. "In moderne tijden doe je dat niet met kerken te vullen", meent hij. "We moeten de adviezen van onze nieuwe paus Franciscus volgen en zelf naar de mensen toestappen. Ik ga regelmatig fitnessen. Niemand ziet dat ik een priester ben tot het tot een gesprek komt. Ik zit op Facebook en heb een Twitteraccount. De Kerk mag geen burcht zijn. We moeten de mensen leren kennen." Van Raemdonck spreekt vol vuur over zijn taak. Hij kent de pijnpunten van de Kerk en hij durft die op papier zetten. In zijn boek Kerk te koop! Of is er voor de Westerse Kerk toch nog hoop? stelt hij onder meer de struisvogelpolitiek binnen de Katholieke Kerk aan de kaak. Van Raemdonck heeft nog vijf andere boeken geschreven. Het overzicht daarvan vindt u op zijn persoonlijke website, waar u ook een blog vindt met wat hij zelf mijmeringen noemt. Hij heeft ook een kinderverhaal bedacht over autisme, Jens is liever een hondje.

Johan Picqueur
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio