Award bekroont groeibedrijven in de Kempen

Award bekroont groeibedrijven in de Kempen

Award bekroont groeibedrijven in de Kempen

Print
De Kempen telt met Janssen Pharmaceutica, LU/Kraft Foods, Nike en Daf Trucks een aantal belangrijke werkgevers, maar ook heel wat kleinere en middelgrote bedrijven hebben flink wat in hun mars en hebben dichtbij huis een boeiende job te bieden. Getuige daarvan ook de jaarlijkse uitreiking van de Award Excellente Onderneming. Die gaat dit jaar naar Group De Wolf uit Turnhout (foto).

In de Kempen zijn over alle sectoren heen ruim 10.700 bedrijven actief. Vooral de voedingssector en farmaceutische industrie spelen zowel qua tewerkstelling als toegevoegde waarde een belangrijke rol. In de chemische sector bedraagt het aantal bedrijven weliswaar slechts een dertigtal, maar met respectievelijk dertien middelgrote en zeven grote bedrijven behoort de sector tot de grotere werkgevers. De voedingsindustrie telt dan weer zo'n driehonderd firma's en is daarmee na de bouw afgetekend tweede binnen de secundaire sector. Wat ook opvalt, is dat voor de industrie het aantal starters in de Kempen zelfs systematisch boven het Vlaamse gemiddelde ligt.

Om die grote ondernemingszin nog aan te moedigen, hebben de provincie Antwerpen en Voka Kempen sinds een aantal jaren het initiatief genomen om uitzonderlijke Kempense groeibedrijven in de schijnwerpers te plaatsen. Dat doen ze met de Award Excellente Onderneming, waarvoor jaarlijks drie bedrijven worden genomineerd. De firma's worden geselecteerd op basis van hun groei in omzet, personeel en toegevoegde waarde tijdens de voorbije drie jaren. Cijfers die aangeven dat het hier om creatieve bedrijven gaat, bedrijven ook met een visie op de toekomst.

Afgelopen donderdag werd de Award 2013 uitgereikt. Winnaar werd Group De Wolf uit Turnhout, actief in de wereld van transport en logistiek. "In een bijzonder uitdagende sector met bikkelharde concurrentie weet dit bedrijf gestaag te groeien. Group De Wolf heeft een duidelijke visie op haar toekomst en heeft een mooie structuur uitgebouwd om deze strategie te realiseren. Dit bedrijf is klaar voor nog jaren van mooie groei", luidde de visie van de jury. De andere genomineerden waren kippenkwekerij Belgabroed uit Merksplas en het Brandweer Informatiecentrum Gevaarlijke stoffen (BIG) uit Geel dat wereldwijd bedrijven en overheden advies geeft over gevaarlijke stoffen.

Group De Wolf is de commerciële naam voor vier ondernemingen die actief zijn op het vlak van transport & logistiek, meer bepaald voor personenvervoer, een express koeriersdienst, logistiek & warehousing en een douanekantoor. "Dat we dat hele pakket kunnen aanbieden, maakt ons uniek. De afgelopen jaren hebben we hierbij ingezet op automatisering en digitalisering. Onze chauffeurs en magazijniers krijgen alle mogelijke moderne tools aangereikt die hen het werken eenvoudiger maken en de klant nog meer betrouwbare kwaliteit biedt. We laten niets aan het toeval over en bieden altijd net dat ietsje meer service. Hierdoor zijn we een bloeiende onderneming die staat voor 95 medewerkers, 70 wagens en meer dan 30.000 m² opslagruimte. Mobiliteit is in Vlaanderens een uitdaging, maar wij zien dit voor ons bedrijf ook als een opportuniteit", zegt Managing Director Wies Verhulst. "Nieuwe medewerkers zijn in de transportwereld sowieso altijd welkom. Wat het personenvervoer betreft, ligt naast een passie voor vervoer de nadruk ook sterk op talenkennis aangezien we voor een zéér internationaal publiek rijden. Met onze vier ondernemingen kunnen we onze werknemers ook heel wat flexibiliteit bieden inzake interne mobiliteit. Zo zijn er medewerkers die twee jobs combineren. De ene keer doen ze personenvervoer, de andere keer transport. Of wie uitgekeken is op zijn job kan perfect een andere uitdaging binnen de Groep aangaan."

Andere genomineerden

Ook de andere genomineerden kenmerken zich door een gestage groei. Belgabroed is een op en top familiebedrijf dat momenteel een veertigtal werknemers in dienst heeft. Het bedrijf kweekt braadkippen en via dochteronderneming Incubel worden broedeieren in een groot deel van de wereld verspreid. "De groei van onze onderneming situeert zich vooral in dochterbedrijf Incubel en enkele zusterbedrijven. Naast arbeiders hebben we hier vooral landbouw- en industrieel ingenieurs en technisch adviseurs in dienst. Voor mensen met een landbouwopleiding of die enige interesse in of affiniteit hebben met de sector, staan we altijd open", zegt bestuurder Carl Destrooper. In het Brandweer Informatiecentrum Gevaarlijke stoffen (BIG) ten slotte schuilt heel wat unieke knowhow en dat ontgaat ook de bedrijfswereld niet. Voor hoger opgeleiden in een wetenschappelijke richting is BIG een interessante leertuin. "We hechten heel veel belang aan de groei van mensen. Daartoe worden bij BIG veel kansen geboden en heel veel interne opleidingen gegeven. Dat weten ook de bedrijven. Medewerkers worden vaak weggekaapt en daarom kennen we nogal een groot verloop. We hebben dus geregeld nieuwe mensen nodig. Die worden voor een groot deel via de lokale wegen gerekruteerd. BIG heeft dus zeker en vast dichtbij huis heel wat uitdagingen te bieden", zegt marketing- en promotiemanager Mieke Cuyck.

Nu in het nieuws