Lenen bij bank wordt moeilijker en duurder

Lenen bij bank wordt moeilijker en duurder

Lenen bij bank wordt moeilijker en duurder

Print
Geld bij een bank lenen wordt de komende drie jaar niet alleen duurder, maar dreigt ook een pak moeilijker te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het consultancybureau Roland Berger bij negen Belgische banken, waaronder de vier grootste.

De belangrijkste reden is de drastische toename in de kosten van de Belgische banken. Ze kampen met een hoge personeelskost (door de hoge loonkosten in ons land) en een crisisbelasting die veel hoger is dan in andere landen. Bovendien moet de bankensector momenteel veel investeren in nieuwe digitale betaalmiddelen, zoals bankieren via smartphone.

Door al deze kosten verwacht geen enkele Belgische bank dat haar aandeelhouders de komende drie jaar meer dan 10% rendement zullen halen. Belgische aandeelhouders verdienen zo minder geld en kunnen bijgevolg minder extra kapitaal in de bank pompen. En zonder voldoende kapitaal kan een bank niet veel leningen toestaan. Lenen wordt daardoor dus moeilijker. Bovendien stijgt de langetermijnrente door de beginnende economische heropleving. Daardoor wordt lenen ook duurder.

Voorts voorspelt het bureau Roland Berger dat het aantal banken in België door de harde concurrentie sterk zal afnemen.

CWIL