Historisch telefoongesprek tussen Obama en Rohani

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag gemeld dat hij een telefonisch gesprek heeft gehad van een kwartier met zijn Iraanse collega Hassan Rohani. Het is geleden van 1979 dat de presidenten van de twee landen elkaar nog hebben gesproken.

jrosquin

"Ik heb net met de Iraanse president Rohani gesproken", aldus president Obama rond 15.30 uur plaatselijke tijd (21.30 uur Belgische tijd). "We hebben gesproken over de verschillende pogingen die we al hebben ondernomen om tot een akkoord te komen rond het Iraanse atoomprogramma."

De Iraanse regering bevestigde het gesprek. De twee presidenten "hebben de politieke wil benadrukt om de nucleaire kwestie snel op te lossen en om de weg vrij te maken om ook andere vragen op te lossen en samen te werken rond regionale zaken", is te lezen op de website van de Iraanse regering. Volgens Amerikaanse bronnen zou Rohani het initiatief hebben genomen voor het gesprek. De Amerikaanse overheid had eerder deze week geprobeerd een informele ontmoeting te organiseren tussen de twee presidenten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, maar stootte toen op verzet van Iran.

Diepe wantrouwen

"We zijn ons bewust van de moeilijkheden waar we voor staan", zei Obama nog. "Het feit dat dit het eerste gesprek was tussen een Amerikaanse en Iraanse president sinds 1979 illustreert het diepe wantrouwen tussen de twee landen." Dit gesprek "toont wel aan dat de mogelijkheid bestaat om onze moeilijke geschiedenis achter ons te laten", zei de Amerikaanse president nog. "Ik geloof dat er een basis bestaat om tot een oplossing te komen."

Ook de Iraanse president was positief na het gesprek: "ik ben persoonlijk tevreden dat de eerste stappen zijn gezet, zodat beide partijen kunnen blijven bouwen aan een betere relatie."

Belga Foto: Reuters

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio