VN-Veiligheidsraad keurt resolutie over chemische wapens goed

VN-Veiligheidsraad keurt resolutie over chemische wapens goed

VN-Veiligheidsraad keurt resolutie over chemische wapens goed

Print
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag (Belgische tijd) een resolutie goedgekeurd waarin de vernieling wordt geëist van alle chemische wapens in Syrië. Dat hebben diplomaten gemeld. In de resolutie wordt gewaarschuwd voor sancties wanneer Syrië de wapens toch nog zou gebruiken.

Het is de eerste keer dat de Veiligheidsraad een resolutie goedkeurt sinds het begin van het conflict in 2011. China en Rusland hadden zich tot drie keer toe verzet tegen wetsvoorstellen.

"Historisch"

Secretaris-generaal Ban Ki Moon, die aanwezig was bij de stemming, noemde de resolutie "historisch" en feliciteerde de leden van de Veiligheidsraad. "Het is het eerste goede nieuws voor Syrië in een lange tijd", zei hij.

Enkele uren voor de goedkeuring van de resolutie, keurde Organisatie voor Chemisch Wapenverbod (OPCW) een planning goed voor de vernietiging van de wapens. Deze goedkeuring was nodig vooraleer de Veiligheidsraad kon stemmen over de resolutie, die werd voorgelegd door de vijf vetomachten (de VS, Groot-Brittannië, China, Rusland en Frankrijk).

Diplomaten verklaarden zaterdagnacht ook dat de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, midden november zal plaatsvinden, zodat een politieke transitie in Syrië in gang gezet kan worden. De voorbereidingen moeten in oktober beginnen en speciaal VN-gezant Lakhdar Brahimi moet tegen eind oktober de balans opmaken, zodat midden november vergaderd kan worden.

Belga
Foto AFP (vlnr. Catherine Ashton, John Kerry, Ban Ki-Moon, Sergei Lavrov en Tony Blair)

Nu in het nieuws