Toestel kan sneller kwaadaardige borstletsels opsporen

Toestel kan sneller kwaadaardige borstletsels opsporen

Toestel kan sneller kwaadaardige borstletsels opsporen

Print
Mechelen - Dankzij een nieuw en geavanceerd MRI-toestel kunnen artsen van het AZ Sint-Maarten in Mechelen kwaadaardige borstletsels sneller en preciezer vinden. Het is het eerste ziekenhuis in de provincie Antwerpen dat MRI-geleide borstbiopsies uitvoert.
Zulke biopsies worden toegepast in specifieke en zeldzame gevallen, wanneer het letsel niet via echografie en mammografie terug te vinden is in het borstklierweefstel. Een MRI-onderzoek is dan de enige manier om het borstletsel in beeld te brengen. "Gelukkig is dit soort letsels vrij zeldzaam, maar vooral bij jongere patiënten met een verhoogd familiaal risico is het belangrijk deze vroegtijdig op te sporen", zegt dokter Katrien Vanwambeke, radioloog in Sint-Maarten.

Zo'n biopsie stelt artsen ook beter in staat om de verspreiding in te schatten, en ze heeft tal van voordelen. Vanwambeke: "Het stelt ons in staat om zo weinig mogelijk ingrepen uit te voeren voor goedaardige letsel, zo weinig mogelijk dames meer dan een ingreep te laten ondergaan om bijkomend weefsel weg te nemen, en het biedt ons de mogelijkheid om zoveel mogelijk borstsparende en okselsparende chirurgie uit te voeren."

Op termijn kan de campus in de Leopoldstraat het toestel gebruiken voor andere medische toepassingen, zoals de screening om tumoren of uitzaaiingen van kanker sneller zichtbaar te maken. Deze onderzoeken worden aangeboden van zodra hier een terugbetalingsregeling vanuit het ziekenfonds voor is.

SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio