Frustratie over project voor stadskanker

Door een stugge houding heeft de stad Mechelen een buitenkans laten liggen om een opvallend krot op de hoek van de Keizerstraat met de Zwartzustersvest weg te werken. Dat zeggen architect Jan Wittevronghel en uitbater Patrick Rysens van eetcafé D'Afspraak, ook kandidaat-koper.

Sven Van Haezendonck

Het duo had zich in 2010 geëngageerd om op de plek een project te realiseren. "Anderhalf jaar later en enkele ontwerpen later hebben wij er de brui aan gegeven", stelt de architect. Patrick Rysens dacht er toen aan om de benedenverdieping van het pand in te richten als handelszaak. "Wij hadden plannen voor een bloemenwinkel. Op de eerste verdieping zouden twee appartementen met een slaapkamer komen en op de tweede eentje met twee slaapkamer, plus nog een dakappartement. Het waren mooie plannen, goed voor een investering van 800.000 euro", vertelt hij.

Toch stuitte het ontwerp van architecten Segers & Wittevronghel op een nee van de stedelijke bouwdienst. Projectontwikkelaars, particulieren en notarissen klagen al langer over de onmogelijke voorwaarden die de Mechelse bouwdienst soms stelt. "De kleinere ontwikkelaar en privé-initiatieven heb je wel nodig om zulke geïsoleerde, leegstaande gebouwen aan te pakken. Maar wie is er nog geïnteresseerd in maanden discussiëren met diensten die halsstarrig vasthouden aan onrealistische eisen?"

Schepen van Ruimtelijke Ordening Greet Geypen (Open Vld) is niet op de hoogte van het dossier. "Het is een aanvraag van voor mijn periode, maar ik vind dat wij op zo'n cruciale plaats wel een degelijk project moeten nastreven", reageert ze. De huidige eigenaar zou zich nu beperken tot een kleinschalige renovatie. Geypen: "Wij werken nog volop aan een hervorming van onze bouwdienst. Het aanpassen van het reglement uit 1933 en de verbetering van de klantvriendelijkheid zijn voor mij twee van de prioriteiten. Daarom heb ik de voorbije maanden ook met belangengroepen zoals architecten en notarissen samengezeten."

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio