1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Red Star Line Museum officieel geopend

In aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde is vrijdagavond op het Antwerpse Eilandje het Red Star Line museum plechtig geopend. Het museum vertelt het verhaal van de meer dan twee miljoen Europese reizigers die tussen 1873 en 1934 meereisden met de gelijknamige rederij vanuit Antwerpen richting Ellis Island (New York), een nieuw leven tegemoet. Op de plechtigheid waren ook heel wat familieleden van de toenmalige reizigers aanwezig, die dan ook toepasselijk vergast werden op traditionele Amerikaanse liedjes.

awillems

STANDPUNT: 'Hoogdag voor De Wever, Heylen en de stad'

Het Red Star Line museum opent zaterdag de deuren voor het grote publiek, inclusief een groot vuurwerk in de buurt 's avonds, maar heel wat prominenten kregen vrijdagavond al de kans om er een kijkje te nemen. Naast burgemeester Bart De Wever en het koningspaar waren dat onder meer minister-president Kris Peeters, Antwerps bisschop Johan Bonny en dEUS-zanger Tom Barman, wiens grootvader zelf nog kapitein was op een van de RSL-schepen. Uit Amerikaanse hoek was er niet enkel kersvers VS-ambassadeur Denise Bauer, maar ook haar voorganger Howard Gutman en -nog een voormalig ambassadeur- Sam Fox, eveneens een familielid van migranten op de Red Star Line.

Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen, een van de grote bezielers van het project, noemde het museum vrijdagavond volstrekt uniek, omdat het "het persoonlijke verhaal vertelt van zo vele gewone mensen, niet enkel de bekende reizigers als Albert Einstein of Irving Berlin". Naast het verhaal van die historische migratie wordt in het museum overigens ook op een interactieve manier de link gelegd naar hedendaagse migratieverhalen.

Belga

Foto LUMA, JHS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER