Brechtse passagiers op de Red Star Line

Het Red Star Line museum opent vandaag officieel de deuren. De rederij die de lijndienst tussen Antwerpen en de Verenigde Staten verzorgde, vervoerde lang niet alleen Antwerpenaren. Er zaten ook Brechtenaren op die schepen.

Elke Lamens

"De eerste Brechtenaar die emigreerde met de Red Star Line in 1910 was Fransiscus-Ludovicus Laurens, toen 51. De landbouwer maakte op het schip Finland de oversteek naar zijn schoonbroer in Michigan die er al zestien jaar pachter was. Zijn jongste zoon Emiel volgde hem tien jaar later en arriveerde samen met een andere Brechtenaar, Adraan Debruyn, op 28 maart 1920 met het schip Lapland op Ellis Island in New York", weet erfgoedconsulente Kim Decombes.

Ook de familie van Patrick Relecom (54) die al veertig jaar in Sint-Job woont , vond het geluk in Cincinatti. "Begin 2001 ontvingen we een e-mail van Albert Joseph Relecom en Margeret (Peggy) Longstaff uit Canada. Albert had dezelfde voorvader als ik vijf generaties terug. Zijn vader, Marcel Maurice Prosper Relecom, stapte op 21-jarige leeftijd op 14 november 1903 op het schip Zeeland richting New York waar hij op 23 november aankwam", vertelt Relecom.

Alle verhalen van de Brechtse emigranten voor, tijdens en na de Red Star Line zijn gebundeld in een brochure die op 7 november wordt voorgesteld in het GC Jan vander Noot. Op die avond komt ook Alex Van Haecke, auteur van het boek en toneelstuk 'Red Star Line', een lezing geven.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Noord.

Elke Lamens

Foto W&F: Een voorvader van Patrick Relecom uit Sint-Job vond het geluk in Cincinatti.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER