Maggie De Block staat open voor discussie over kinderpardon

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) wil discussiëren over een zogeheten ‘kinderpardon’. Maar ze vindt het Nederlandse model geen verbetering. “Dat is strenger dan wij nu toepassen.” N-VA, Groen en sp.a willen een debat.

jrosquin

Kinderpardon is er op gericht minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning toe te kennen wanneer zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. In België is dat bijvoorbeeld het geval voor gezinnen met kinderen die binnen drie jaar na hun eerste vraag voor een verblijfsvergunning nog geen antwoord van de overheid kregen.

De discussie over het kinderpardon is ontstaan naar aanleiding van de 21-jarige Afghaan Navid Sharifi uit Waregem. Zowel Groen als de N-VA en de sp.a verzetten zich tegen zijn repatriëring. Gisteren heeft hij een nieuwe vraag tot regularisatie ingediend zodat hij deze week het land nog niet moet verlaten. Sharifi is in 2008 in ons land gearriveerd, maar nu is hij uitgeprocedeerd.

Niet uit te leggen

Enigszins verrassend sluit de N-VA zich min of meer aan bij een voorstel van Groen om een kinderpardon in te voeren. De partij wil daarover het debat voeren. Het gaat dan om jongeren die hier minstens vijf jaar verblijven, waarvan de asielaanvraag al jarenlang loopt, die actief bijdragen aan de samenleving en die nooit meer dan drie maanden “van de radar” van de Dienst Vreemdelingenzaken zijn verdwenen.

CD&V is géén voorstander van een algemeen kinderpardon, maar wil het statuut van minderjarigen wel verfijnen. Verder vraagt de partij respect voor de beslissingen van het commissariaat-generaal. Voor het Vlaams Belang getuigt het kinderpardon van “een ongeziene naïviteit”. Het zou volgens Filip De Man “een enorm aanzuigeffect creëren”.

PG Foto: PN (Maggie De Block)