Mest werkt leegstand weg

Proeftuinen voor Mechelse starters, of kortweg Mest. Zo heet de nieuwe vzw die jonge mensen wil aanmoedigen om de stap te zetten naar ondernemerschap. Tegelijk wil Mest ook de leegstand in het winkelcentrum aanpakken met een tijdelijke invulling van panden.

Sven Van Haezendonck

"Mechelen bruist van het creatief ondernemerschap. Heel wat mensen zitten met een idee, maar durven niet onmiddellijk de stap naar een eigen zaak zetten. De financiële implicaties van een handelsruimte zijn hoog", zegt gemeenteraadslid Toon Diependaele (m+), voorzitter van Mest.

Anderzijds is hij ervan overtuigd dat een zaak ook beter kan bloeien in een commercieel aantrekkelijk winkelcentrum. Diependaele: "Met een divers aanbod aan winkels en horeca. Leegstand past niet in dit plaatje. Integendeel, lege panden creëren een desolate sfeer, en daar kunnen ook andere zaken onder lijden."

In het centrum van Mechelen staat vandaag ruim zeven procent van de winkels leeg. Om eigenaars van zulke leegstaande panden aan te moedigen, heeft de gemeenteraad dinsdagavond een aanpassing van het reglement goedgekeurd. "Ze worden vrijgesteld van leegstandbelasting als ze meewerken aan projecten als Mest", zegt schepen van Economie Wim Jorissen. Door het project krijgen starters de kans om hun initiatief te toetsen aan de realiteit van de markt. Hun overlevingskansen verhogen.

Bij Cycloop kan u oude fietsen aan de hand van eigen en geselecteerde onderdelen opwaarderen tot nieuwe, unieke modellen. "Daarnaast kunnen wij een oude fiets opknappen en pimpen met onderdelen van verschillende fietsen", legt Wouter Ulburghs uit. Hij is tevreden dat hij nu de kans krijgt om uit te testen of zijn duurzaam online concept ook aanslaat in een winkel. De tijdelijke winkel is nog open tot zondag 20 oktober.

Meer info op

.

SVH

Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio