Iraanse president veroordeelt nazimisdaden tegen de joden

De nieuwe Iraanse president slaat op het internationaal toneel een heel andere toon aan dan zijn voorganger. In een interview met CNN veroordeelt Hassan Rohani de misdaden die de nazi's begaan hebben tegen de joden. Mahmoud Ahmadinejad zorgde destijds nog voor een diplomatieke rel door de holocaust te ontkennen.

mceulemans

"Elke misdaad tegen de mensheid, inclusief de misdaden die de nazi's begaan hebben tegen de joden, is af te keuren en zelfs te veroordelen", antwoordde Rohani op een vraag over de holocaust. "Een mens doden doet men niet. Dat maakt geen verschil of men christen, jood of moslim is. Voor ons is dat hetzelfde".

Kritiek op joodse politiek

Maar Rohani toonde zich wel kritisch over de politiek van de joodse staat. "Het wil niet zeggen omdat de nazi's een bepaalde groep viseerden, dat die groep het land van een andere groep moet in beslag nemen en bezetten. Ook dat zou moeten veroordeeld worden".

De verzoenende taal in de VN-toespraak van Rohani kan intussen op weinig bijval rekenen in Israël. Premier Benjamin Netanyahu bestempelde de speech van Iran als "cynisch" en "hypocriet". Hij wees erop dat de Iraanse president het had over mensenrechten "terwijl de Iraanse strijdkrachten een bloedbad aanrichten tegen onschuldige burgers in Syrië".

Kernprogramma

Ook het discours over het nucleaire programma van Iran stuit op ongeloof in Israël. "Hij zegt dat dit programma enkel vredelievend bedoeld is, terwijl het rapport van het Internationaal Atoomenergie-agentschap zegt dat het een militair doel dient". Netanyahu betreurt dat de Iraanse president geen concreet voorstel doet om het nucleaire programma te stoppen of om de VN-resoluties toe te passen.

"Het discours vertaalt precies de strategie van Iran, namelijk onderhandelen en tijd winnen om kernwapens te kunnen ontwikkelen". "De internationale gemeenschap moet Iran beoordelen op zijn daden en niet op zijn verklaringen", besloot Netanyahu.

Belga, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio