Groen: "Actievoerders niet vervolgen voor bendevorming"

Kamerlid Eva Brems (Groen) wil het misdrijf "bendevorming" beperken. "Als het hoofddoel van een groepering politiek of vakbondsgericht is, dan kan er geen sprake zijn van een bende", zo meent zij. Groen wil een wetsvoorstel daartoe indienen.

jatimmermans

Dit voorstel is een gevolg van het "aardappelveldproces". Vanmorgen werden elf actievoerders veroordeeld wegens bendevorming omdat ze meededen aan een vernielingsactie op een veld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren in mei 2011.

Brems is "verontrust over de gevolgen van dit vonnis voor het maatschappelijk activisme in ons land."

Een groepering kan momenteel immers nooit als "criminele organisatie" (een veel zwaarder misdrijf dan "bendevorming", nvdr) worden gedefinieerd als haar hoofddoel politiek of vakbondsgericht is. Dezelfde uitzondering bestaat niet voor "bendevorming".

De groenen vinden dat "bendevorming" niet toepasselijk mag zijn op acties tegen velden met genetisch gemanipuleerde aardappelen. Ze vrezen dat ook milieuverenigingen, de vredesbeweging en vakbondsleden die opkomen voor de rechten van hun leden vervolgd kunnen worden voor bendevorming.

Maar de groenen menen wel dat wie schade veroorzaakt die schade moet vergoeden.

JDW

Archiefbeeld RL

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER