Egyptische gerecht verklaart Moslimbroederschap illegaal

Egyptische gerecht verklaart Moslimbroederschap illegaal

Egyptische gerecht verklaart Moslimbroederschap illegaal

Print
De Moslimbroederschap is in Egypte illegaal verklaard. Een rechtbank in Kaïro verordende het verbod maandag tijdens een snelprocedure. Tegelijkertijd besliste de rechter dat het vermogen en het vastgoed van de islamistenbeweging door de regering in beslag wordt genomen. Daarmee staat de islamistenbeweging, die drie maanden geleden in Kaïro nog de president en de meerderheid van de ministers leverde, er slechter voor dan onder de ten val gebrachte president Hosni Moebarak.

Tijdens de afkondiging van het vonnis was geen enkele afgevaardigde van de Moslimbroederschap aanwezig. De organisatie werd tijdens de procedure wel door een advocaat vertegenwoordigd. De Moslimbroederschap, wier bestuur intussen in de gevangenis zit, kan theoretisch verzet tegen het vonnis aantekenen.

Proces na klacht

Het proces voor de snelrechtbank vond plaats na een klacht van de linkse Tagammu-partij. Die had geargumenteerd dat de Moslimbroeders een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Ook onder Moebarak was de Moslimbroederschap verboden. Hun leden mochten evenwel als "onafhankelijke" aan de parlementsverkiezingen deelnemen.

Belga, foto Reuters

Nu in het nieuws