Zwaardere straffen voor daders schijnrelaties vanaf 3 oktober

De nieuwe wet op de schijnhuwelijken wordt op 3 oktober van kracht. Vanaf dan worden schijnsamenwoonsten op dezelfde manier gestraft als schijnhuwelijken en vertwaalfvoudigen de straffen. Dat melden minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en staatssecretaris voor het Migratiebeleid Maggie De Block (Open Vld).

dvansant

Het staatsblad publiceert de nieuwe wet vandaag. Wat zijn de belangrijkste nieuwe elementen uit de wet?

* De straffen gaan behoorlijk omhoog: van drie maanden en 600 euro boete voor een gewoon schijnhuwelijk naar drie jaar en 3.000 euro boete. Dat is een vertwaalfvoudiging van de celstraf. Ze gaan ook van twee jaar en 3.000 euro boete naar vijf jaar en 30.000 euro boete voor een gedwongen huwelijk.

* De procedures worden beter op elkaar afgestemd. De strafrechter zal ook een schijnhuwelijk kunnen ontbinden. Nu moet dat nog in twee aparte procedures gebeuren. Een ontbonden schijnhuwelijk zal ook automatisch door een inreisverbod van maximum vijf jaar worden gevolgd.

* Ook het misbruik bij gezinshereniging van samenwoners wordt aangepakt. Reden: steeds meer mensen die afgewezen zijn voor een schijnhuwelijk, proberen het opnieuw via een "schijnsamenwoonst". En daar is geen regeling voor. Om die reden wilde het Antwerpse parket destijds zelfs het statuut van wettelijk samenwoner afschaffen. Dezelfde maatregelen die nu tegen schijnhuwelijken bestaan, zullen dan ook tegen schijnsamenwoonsten kunnen. Hierdoor zullen parket en de burgerlijke stand een onderzoek naar een schijnsamenwoonst kunnen voeren.

Lees ook: Antwerps parket wil wettelijke samenwoonst afschaffen

De strijd tegen de schijnhuwelijken doorgelicht.

16.337 zaken in drie jaar

Volgens Turtelboom kregen kregen de parketten de jongste drie jaren 16.091 zaken over schijnhuwelijken binnen. Daar waren 31.337 beklaagden bij betrokken, 1,95 beklaagden per zaak. Op 10 januari 2013 was 62% van deze zaken geseponeerd. In twee op de drie gevallen omdat de feiten niet bewezen konden worden of geen misdrijf vormden.

13 effectieve straffen

Op diezelfde dag waren 72 zaken naar de strafrechter gestuurd en 41 dossiers waren afgehandeld. Dat had geleid tot 17 veroordelingen: 13 kregen een effectieve celstraf, 2 een straf met uitstel en nog eens 2 opschorting van de uitspraak.

JDW Archieffoto's Belga

MEER OVER Annemie Turtelboom