Lid van Pussy Riot in hongerstaking

Nadejda Tolokonnikova (23), een lid van de Russische vrouwelijke punkgroep Pussy Riot, is sinds maandag in hongerstaking nadat ze doodsbedreigingen kreeg. Die volgden op haar verklaringen dat de omstandigheden in het werkkamp waartoe ze werd veroordeeld volgens haar "naar slavernij neigden".

dvansant

In een brief laat de jonge vrouw via haar advocaat weten dat ze onbehoorlijk wordt behandeld in goelag nr. 14 in Mordovië, op ongeveer 600 km ten oosten van Moskou. Ze zit er een straf van twee jaar uit.

Ze diende officieel klacht in tegen Joeri Koeprionov, de adjunct-directeur van het kamp. Die zou haar met de dood hebben bedreigd op 30 augustus nadat ze had geprotesteerd tegen de werk- en leefomstandigheden in de goelag.

Volgens haar getuigenis worden de gedetineerden herhaaldelijk vernederd en gedwongen tot "slavenarbeid", met werkdagen van wel 16 of 17 uur. Ook worden ze van hun nachtrust beroofd en mogen zich vaak niet wassen, stelt Tolokonnikova.

"Vanaf maandag 23 september ga ik in hongerstaking. Het is een extreme oplossing, maar ik ben ervan overtuigd dat dit het enige wapen is dat ik nog heb in deze omstandigheden", aldus de vrouw.

DV/Belga Archieffoto AFP

MEER OVER Pussy Riot