Valse paspoorten op koninklijke bestelling

De leden van de koninklijke familie hebben al heel lang valse paspoorten gebruikt uit veiligheidsoverweging. Minister van staat en ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens heeft dat bevestigd aan het vtm-programma Royalty.

awillems

Er werden dubbele paspoorten gemaakt en er zijn "andere" nagemaakte documenten in het spel. Een vals paspoort is een handig werkinstrument om in het buitenland incognito door het leven te gaan. Zo gaat Filip van België soms met de tweede naam Philippe Dermulle door het leven, vooral uit veiligheidsoverwegingen en voor de discretie.

"Het was meestal een intieme medewerker van de koning die zich daar mee bezig hield", aldus ex-premier Eyskens. "Dat zijn uiteraard geen echte paspoorten, dat is een soort vervalsing objectief gezien maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel".

De zogeheten valse paspoorten worden gemaakt door Buitenlandse Zaken al willen ze dat niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Op de paspoorten die wij uitreiken wordt de naam vermeld die ons door de officiële instanties wordt doorgegeven", aldus Joren Vandeweyer, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Het paleis kon niet zeggen of er vandaag nog paspoorten met schuilnamen gemaakt worden.

Belga

Vastgoed

Jobs in de regio