Leterme: "Maskers rond Fortis zullen afvallen"

Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) denkt dat in de Fortis-zaak "de maskers zullen afvallen en de waarheid naar buiten zal komen". Hij reageert daarmee in 'De Zevende Dag' op de uitgelekte mails van de toenmalige Fortis-top.

mceulemans

Vrijdag lekte via De Tijd en L'Echo mailverkeer uit waaruit blijkt dat Maurice Lippens, de voormalige voorzitter Fortis, in juni 2008 de beleggers om de tuin zou geleid hebben. Lippens spoorde beleggers aan om aandelen te kopen, maar uit het mailverkeer blijkt dat hij intern zijn ongerustheid over de toekomst van Fortis uitte.

Leterme nationaliseerde

Yves Leterme was premier toen Fortis viel en heeft toen de beslissing genomen om de bank te nationaliseren. "Ik ga geen zware uitspraken doen over de uitgelekte mails want er zijn rechtszaken bezig", zo zei Leterme in 'De Zevende Dag'. Toch denkt de ex-premier dat "ook in de Fortis-zaak de maskers zullen afvallen en de waarheid naar buiten zal komen".

Volgens hem zijn er op directieniveau enorme risico's genomen. Hij blijft wel achter de beslissingen van zijn toenmalige regering staan. "Wij als overheid moesten toen in het belang van de Belgische economie ingrijpen en zelf ook risico's nemen", zegt Leterme. "Er was met heel die bank nauwelijks nog iets anders aan te vangen dan wat toen door de regering beslist is", klonk het.

Belga, archieffoto

MEER OVER Yves Leterme

Nu in het nieuws