Vertel eens een verhaal over uw plastron

Vertel eens een verhaal over uw plastron

Vertel eens een verhaal over uw plastron

Print
Ravels - Plastrons waar een grappig, memorabel of verrassend verhaal bij hoort. Daar is kledingwinkel Pelkmans langs de Grote Baan in Ravels naar op zoek. De zaak bestaat in 2014 vijftig jaar en dat willen eigenaars Johan en Annemie vieren met een tentoonstelling van plastrons en leuke verhalen.
Johan Pelkmans (58) en Annemie Van Baelen (59) zijn ervan overtuigd dat er heel wat dassen en kledingstukken uit hun winkel circuleren waar leuke anekdotes aan vasthangen. "Zo hebben we ooit iemand een muur zien metsen terwijl hij één van onze stropdassen aan had. Dat was niet handig want uiteindelijk bleek hij de das mee tussen de stenen gemetst te hebben. Of die klant die op zijn huwelijksdag trouwfoto’s liet maken met zijn kersverse bruid. Voor de foto zaten ze in een bootje op een vijver. Maar toen de fotograaf hem een zoveelste keer van pose liet veranderen, tuimelde hij met trouwkostuum en al in de vijver."

Al sinds 1964 wordt bij Pelkmans kleding verkocht. "In februari bestaat de zaak vijftig jaar en dat willen we niet zomaar voorbij laten gaan", vertelt winkelier Johan Pelkmans. "Daarom gaan we de volgende maanden op zoek naar plastrons die hier de voorbije vijftig jaar over de toonbank gegaan zijn en waar een leuk verhaal aan vast hangt. Ook andere kledingstukken en herinneringen waarin Kleding Pelkmans een rol gespeeld heeft, zijn welkom. Alle verhalen worden in februari gebundeld en in de winkel tentoon gesteld."

Voor de tentoonstelling is Kleding Pelkmans op zoek naar zoveel mogelijk stropdassen, in alle soorten en kleuren. "Iedereen die tot februari een plastron binnenbrengt, krijgt een nieuw paar kousen in de plaats. Wie ook nog eens een waargebeurd verhaal schrijft bij zijn das of bij een ander kledingstuk, maakt kans op een waardebon van 50, 100 of 150 euro. Die verhalen gaan we verzamelen en tijdens de tentoonstelling in de winkel ophangen." "Op vijftig jaar tijd is er heel wat veranderd in de kledingsector", weet Johan. "Toen mijn vader de winkel opende, droegen de meeste Ravelse mensen altijd een overal. ‘’s Zondagse’ kleren zoals een hemd en een nette broek waren enkel voor met de kermis, een feest of een begrafenis. In die tijd hadden we in de winkel ook maar één soort broek, één soort jas, enzoverder. Klanten konden dan enkel de kleur kiezen. Pas na een paar jaar, hadden we een nieuw model in de rekken hangen."

Kathleen VAN BEURDEN
Foto Mia Uydens
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio