Geen straf voor "corrupte" Antwerpse afvalophalers

Print
Antwerpen - De leden van een nachtploeg vuilniswagenmedewerkers die ongesorteerd afval zouden aangenomen hebben tegen een vergoeding vanwege een handelaar, komen dan toch weg zonder sanctie. Een onderzoek van de stadssecretaris bracht volgens het Antwerpse schepencollege twijfel aan het licht over de vraag of de mannen met opzet de voorschriften van de stad negeerden. Die voorschriften werden na het voorval nogmaals geëxpliciteerd, waardoor de praktijken in kwestie volgens het stadsbestuur nu echt wel tot het verleden moeten behoren.

Begin september werden drie vuilniswagenmedewerkers door de politie op heterdaad betrapt toen ze bij een handelszaak in de Dambruggestraat een vergoeding ontvingen nadat ze niet-gesorteerd afval in de vuilniswagen wierpen. Een van hen werd ontslagen, de twee anderen preventief geschorst.

Na analyse van oudere camerabeelden bleek dat dergelijke feiten zich nog voordeden, met telkens andere personeelsbezettingen. Er volgde een onderzoek naar nog eens dertien medewerkers.

"Generaal pardon"

Na verhoren en een onderzoek door de stadssecretaris, liet die laatste aan het stadsbestuur weten dat er mogelijk binnen de ploeg geen volledige duidelijkheid bestond omtrent de te volgen richtlijnen. Daarom volgt er nu een "generaal pardon", aldus schepen voor Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V). In de toekomst zal er echter geen excuus meer zijn, luidt het.

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) gaat het vooral om een "menselijke overweging". Het onderzoek vanwege het parket op basis van het proces-verbaal van de politie, onder meer naar de praktijken van de handelaar, zou intussen wel gewoon verdergaan.

Belga

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio