Ambitieus Frankrijk wil energieverbruik halveren

Frankrijk heeft ambitieuze plannen bij de aangekondigde energie-omschakeling. De op een na grootste nationale economie van Europa wil het verbruik van fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas en olie tegen 2030 met 30 procent verminderen.

tmas

Tegen 2050 moet het totaalverbruik van energie in het land zelfs gehalveerd zijn. Dat is een gewaagde gok, maar de energie-omschakeling is een strategische beslissing, zei president François Hollande vrijdag aan het begin van een milieuconferentie van de regering. Daarmee zou de Franse belofte voor de vermindering van de CO2-emissies nagekomen kunnen worden.

Kernenergie

De besparingen op fossiele brandstoffen moeten vooral van de productie van elektrische auto's en het gebruik van biomassa's uit de landbouw bereikt worden. Voor de productie van milieuvriendelijke energie zijn onder andere golfslagcentrales gepland. Hollande bekrachtigde bovendien zijn verkiezingsbelofte om het deel kernenergie in de energiemix tegen 2025 van vandaag driekwart naar 50 procent terug te schroeven en daarvoor onder andere tegen eind 2016 de kerncentrale Fessenheim in de buurt van de Duitse grens stil te leggen. Met 58 atoomreactoren is Frankrijk momenteel de op een na grootste kernenergieproducent ter wereld na de Verenigde Staten.

"Sterk signaal"

De nieuwe plannen van Hollande worden ook beschouwd als een toegeving aan de Groenen, die in de regering zetelen. Ze hadden ermee gedreigd de samenwerking in vraag te stellen, indien de president bij de energie-omschakeling niet voldoende toezeggingen zou doen. Hoge partijleden toonden zich na de aankondigingen van vrijdag tevreden en spraken van een "sterk signaal". "We weten nu wat het doel is", luidde de commentaar van de voor woningbouw bevoegde groene minister Cécile Duflot.

Vorige maand al had de partij van de socialistische regeringspartner de toezegging gekregen voor de invoering van een nieuwe heffing op het verbruik van milieuschadelijke energie. Bijzonderheden hierover blijven onduidelijk. Verwacht wordt dat fossiele brandstoffen naar de hoeveelheid koolstof zullen belast worden. Bij kernenergie kan het uraniumverbruik als basis genomen worden.

Belga Foto EPA

MEER OVER François Hollande