Kinderen gechanteerd door pedoseksuelen op het internet

De Britse kinderbescherming waarschuwt vrijdag dat er op het internet pedoseksuelen actief zijn die kinderen ertoe verplichten zich uit te kleden en seksuele handelingen uit te voeren voor een webcam.

tmas

Het "Child Exploitation & Online Protection Centre" (CEOP) zegt dat het om een onrustwekkende tendens gaat die sommige kinderen zelfs tot zelfdoding drijft. De laatste twee jaar heeft het CEOP twaalf onderzoeken gestart naar deze praktijken.

De pedoseksuelen geven zich uit voor kinderen op internetforums waar ze hun slachtoffertjes naar een privégesprek lokken. Eens virtueel afgezonderd, proberen ze de kinderen seksueel getinte foto's en video's te laten opsturen.

Chantage

"Eens de kinderen een foto hebben gestuurd, begint de chantage. De daders dreigen ermee de foto's te delen met de familie van het slachtoffer. Om dit te voorkomen, sturen ze meer materiaal. Soms troggelen de pedoseksuelen zelfs geld af", luidt het persbericht van CEOP. In sommige gevallen gaat het zover dat de kinderen zich uitkleden voor de webcam en zichzelf verminken, laat CEOP nog weten.

In samenwerking met hun buitenlandse collega's identificeerde het CEOP 424 kinderen waarvan 184 alleen al in Groot-Brittannië. Er zijn zeven gevallen van zelfverminking bekend en zeven gevallen van zelfdoding.

Dat er zoveel meldingen zijn in Groot-Brittannië heeft volgens CEOP te maken met het Engels als universele taal. Bovendien denken de pedoseksuelen dat ze "in het open en vrije Groot-Brittannië gemakkelijker aan hun trekken kunnen komen."

Belga Archieffoto