Benoeming korpschef gaat door ondanks klacht

Het voordragen van Serge Muyters als nieuwe korpschef van de Antwerpse lokale politie gaat maandag gewoon door zoals gepland, ondanks het feit dat er een klacht wegens onder meer valsheid in geschrifte tegen hem is ingediend door een andere politiecommissaris. Dat heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag bekendgemaakt. De Wever zegt te steunen op een advies van de procureur-generaal, die zou stellen dat het vermoeden van onschuld in deze zaak de benoemingsprocedure kan laten doorgaan.

De klacht is afkomstig van Roel Dom, een commissaris die aangeeft dat hij door collega's gepest werd op het werk en naar eigen zeggen ook onterecht overgeplaatst werd door Muyters. Dom zegt tevens over bewijzen te beschikken dat Muyters verslagen manipuleerde om de ordemaatregelen tegen hem te verantwoorden.

Muyters is op dit moment al korpschef ad interim na de overstap van Eddy Baelemans naar de politiek en kwam tevens als beste kandidaat naar voren om Baelemans ook definitief op te volgen. Hij wordt in principe maandag aangesteld tijdens de gemeenteraad.

"Het schepencollege blijft daar unaniem achter staan", geeft De Wever aan. "Maar het gerecht mag en zal uiteraard gewoon zijn werk doen. Als er een gevolg zou worden gegeven aan de klacht, zullen we dat op dat moment bekijken."

Verder uitstel van de benoeming, zoals onder meer Groen vraagt, ziet De Wever in ieder geval niet zitten. "Ik heb al genoeg commentaar gekregen omdat ik een zonaal veiligheidsplan en een drugsbeleidsplan met een interimaris heb uitgetekend", zegt hij.

Belga Foto JVDP

Nu in het nieuws