Arbeiders Caterpillar leggen werk neer

De arbeiders bij Caterpillar in Gosselies, waar al maanden onderhandeld wordt over een zware herstructurering, zijn sinds vrijdagochtend in staking. Ze protesteren daarmee tegen de manier waarop de onderhandelingen over een sociaal plan verlopen.

tmas

De informatiefase in het kader van de procedure-Renault is nog niet afgesloten, maar toch zaten bonden en directie al twee keer samen over een sociaal plan. De directie wil dat laatste absoluut koppelen aan nieuwe cao's en een arbeidsreglement voor het personeel dat in de fabriek blijft werken, maar daar zijn de vakbonden tegen gekant. Voor de directie is de koppeling essentieel, "omdat beide elementen nodig zijn om de concurrentiepositie van het bedrijf te herstellen".

Ivan Del Percio, van de socialistische vakbonden spreekt van "chantage". "De arbeiders, die nog steeds bezorgd zijn over hun lot, hebben beslist om voor 48 uur het werk neer te leggen." De actie zal dus tot dinsdagochtend duren, want in het weekend wordt er niet gewerkt in het atelier.

In februari kondigde de directie van Caterpillar aan dat er 1.400 van de 3.700 banen zouden sneuvelen, onder wie 1.100 arbeiders.

Belga Archieffoto Belga