1/3

Veiligheidsglas geeft celdeur huislijker uitzicht

Eribel uit Hoogstraten levert aan Beverse gevangenis

“De nieuwe gevangenis ‘De Poort van Beveren’ krijgt de primeur”, zegt gedelegeerd bestuurder van Eribel, Rony Bols. “De ontwikkeling van deze innovatieve celdeur was mogelijk met de steun van het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)".

"We zullen hierdoor ook de celdeuren voor de forensische gevangenis (FPC) in Wondelgem kunnen leveren”, gaat Bols verder. “Voor de montage werken we onder toezicht van de algemene aannemers BAM en Interbuild met wie we een perfecte samenwerking hebben’, besluit hij.

IWT experts vonden het project veelbelovend en B&B Locks gaven groen licht.

"Zo konden we direct aan de slag. Een gevangenis wil maximale veiligheid tegen uitbraak en de sloten moeten hun degelijkheid constant bewijzen. Het resultaat mag gezien worden en met onze sloten geïntegreerd in de Eribel deur slaagde het geheel met onderscheiding voor de testen", zegt Jack Boeckx van B&B Locks.

Binnen dit groot project, dat 312 gedetineerden gaat opvangen, zal Eribel 200 unieke celdeuren verwezenlijken.

“Deze zullen geplaatst worden met een B&B slot, 3D scharnieren en veiligheidsbeglazing in de deuren. Dit is nieuw voor celdeuren in België en geeft een erg huiselijke 'look'”, zegt marketing verantwoordelijke Adeline Damiron.

“De deuren zijn uitbraakwerend en voldoen aan de strenge Europese normen die Justitie oplegt. Zo moet een deur weerstaan aan een test waarbij twee mannen gedurende 2 maal 20 minuten met alle mogelijke middelen proberen de deur te openen. Dit nieuw product vraagt drie maal meer tijd in productie en montage”, verduidelijkt Damiron.

"Daarnaast zullen we voor de gevangenis nog 500 brandwerende deuren plaatsen in de cellen en administratieve gebouwen", voegt ze nog toe. Beide bedrijven bewijzen daarmee dat kmo's de lat nog hoger kunnen leggen door samen te innoveren. Het project moet klaar zijn begin maart 2014 wanneer de eerste gedetineerden hun intrek zullen nemen. Jaarlijks wordt een exploitatie budget voorzien van 13,7 miljoen euro. Ivan Van Driessche

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio