Ook nieuwsagentschap Belga slachtoffer van cyberaanval

Ook nieuwsagentschap Belga slachtoffer van cyberaanval

Ook nieuwsagentschap Belga slachtoffer van cyberaanval

Print
Naast Belgacom, de FOD Buitenlandse Zaken en het kabinet van eerste minister Elio Di Rupo, is ook het nieuwsagentschap Belga het slachtoffer geweest van een internetaanval, die tot in China werd getraceerd. Dat meldt het ICT-team van het nieuwsagentschap vrijdag. De klanten van het mediabedrijf hadden door de aanval donderdagmiddag enkele uren te kampen met overbelaste verbindingen met de diensten van Belga. De aanval werd snel afgeblokt en veroorzaakt geen hinder meer.

Op een van de servers was vanop afstand een soort virus geplaatst, dat dan andere servers aanviel. "Belga is misbruikt als uitvalsbasis om andere doelen aan te vallen", luidt het. Voor zover de aanval getraceerd kon worden, kwam die vanuit China en was die gericht tegen een Chinees doelwit. De aanval veroorzaakte verbindingsproblemen, waardoor onder meer foto's van het agentschap door klanten slechts gedeeltelijk gedownload konden worden.

Reden niet bekend

Het motief is niet duidelijk. "Het kan bedoeld zijn om Belga in een slecht daglicht te plaatsen, of als afleidingsmanoeuvre om in te breken in het systeem van het doelwit, of als een 'Denial-of-Service'-aanval waarbij het systeem van het doelwit platgelegd wordt", klink het. Het gaat in ieder geval niet om cyberspionage.

Twee uur na de eerste klachten van klanten had het ICT-team het probleem ontdekt. Daarop werd de firewall van het systeem aangepast. De bewuste bestanden zijn verwijderd en de betrokken Chinese internetprovider is tijdelijk geblokkeerd. Daarnaast wordt de systeemcode herschreven. "We hebben snel en adequaat gereageerd, het team blijft ook extra waakzaam om dit soort zaken verder te voorkomen", verzekert het ICT-team nog.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws