C03-project tegen partnergeweld wint Belgische veiligheidsprijs

Het Antwerpse CO3-project tegen geweld binnen het gezin heeft zopas de Belgische prijs voor veiligheid en criminaliteitspreventie gewonnen.

jdewit

C03 ("Cliëntcentrale organisatie met drie partners") is een project met drie partijen: politie en justitie, hulpverlening en de lokale besturen (stad én provincie). Zij willen samen infrafamiliaal geweld bestrijden. Meer bepaald willen ze geweld binnen gezinnen stoppen en terugval voorkomen. Ze werken aan "beschermende factoren" binnen een gezin. Onder beschermende factoren verstaan ze: een goede huisvriend ondersteunen, een goede band met de kinderen uitbouwen, een zinvolle dagbesteding verzorgen voor de echtgenoten. De sterkte van het gezin vormt het uitgangspunt. Niet alleen de geweldfeiten komen aan bod, maar ook achterliggende problemen zoals drugsmisbruik, een precaire verblijfssituatie, stress, slechte woonomstandigheden, een grote schuldenberg. Aan al deze problemen wordt gewerkt.

Binnen elk gezin verzorgt één medewerker, 'de casusregisseur', de samenwerking tussen de verschillende organisaties. De eerste 100 dossiers worden wetenschappelijk geëvalueerd zowel op gezinsniveau als naar samenwerking tussen de verschillende diensten.

De prijs bedraagt 10.000 euro. Hij werd dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. Meerdere projecten dongen mee naar de prijs. Het thema van de projecten was dit jaar "geweld". Door de Belgische prijs te winnen dingt C03 automatisch mee voor de Europese prijs voor criminaliteitspreventie die in december in Litouwen wordt uitgereikt.

Lees ook: 12,5% Belgen slachtoffer van partnergeweld

CO3 moet partnergeweld efficiënt aanpakken

JDW Archieffoto