Rusland kan Greenpeace-activisten vervolgen voor terrorisme

De activisten van Greenpeace die actie voerden tegen een olieboorplatform in de Petsjorazee riskeren vervolgd te worden voor terrorisme. Dat heeft de Russische kustwacht vrijdag verklaard. De bemanningsleden van de "Arctic Sunrise" kunnen er ook van beschuldigd worden binnen te dringen in de exclusieve economische zone van Rusland, aldus een woordvoerder van de kustwacht.

Gewapende agenten van de kustwacht hebben donderdag het schip van Greenpeace geënterd en de dertig opvarenden opgepakt. Het schip werd in beslag genomen. Woensdag zouden de activisten geprobeerd hebben het olieplatform Prirazlomnaja, ten zuiden van Nova Zembla, te bestormen, maar ze werden tegengehouden door de kustwacht.

"Geen geldige reden"

Volgens Greenpeace werd het schip donderdag zonder geldige reden bestormd. "Er was geen protestactie aan de gang en ze waren kilometers van het platform verwijderd. Er was geen enkele aanleiding", klonk het. De milieuorganisatie eist vrijdag in een brief dan ook de vrijlating van de activisten, omdat de Russen de Arctic Sunrise tegen de internationale regels in zouden hebben bestormd. Volgens Greenpeace bevond hun schip zich in internationale wateren. Daarom hadden de Russische autoriteiten vooraf eerst toestemming aan Nederland moeten vragen, omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart.

De Russen menen dan weer dat het schip werd geënterd omdat de kapitein weigerde te stoppen tijdens de protestactie tegen olieboringen door het Russische aardgasbedrijf Gazprom bij Nova Zembla. Ook weigerde de kapitein volgens de Russen om zijn schip te laten onderzoeken. Activisten van Greenpeace hielden vrijdag een protestactie aan het hoofdkwartier van Gazprom in Moskou. Volgens de organisatie zouden in Moskou en aan Russische ambassades in Europa en Noord-Amerika solidariteitsacties gehouden.

Belga, foto AFP

Nu in het nieuws