Patel krijgt 20 jaar cel voor vadermoord

Het Antwerpse hof van assisen heeft Rashmikant Patel (30) uit Antwerpen vrijdag veroordeeld tot twintig jaar opsluiting voor oudermoord. De jury en het hof hielden rekening met verzachtende omstandigheden, maar beslisten om hem toch twee jaar meer te geven dan wat het openbaar ministerie gevorderd had.

In het arrest werd rekening gehouden met de uiterst brutale wijze waarop Pravinchandra Patel (54) in een explosie van geweld om het leven werd gebracht. Rashmikant had zijn vader op 23 januari 2012 gewurgd en met messteken gedood in hun appartement aan de Van Eycklei in Antwerpen.

Hij had volgens de jury en het hof onnoemelijk veel leed aangericht bij zijn familie en hij had ook hun toekomst bezwaard, in het bijzonder die van zijn dochtertje. Rashmikant werd in het arrest 'een gevaar voor de samenleving' genoemd, maar toch werd er bij de strafbepaling met verzachtende omstandigheden rekening gehouden.

Zo was er zijn gunstig strafrechtelijk verleden, de positieve getuigenissen over hem in het moraliteitsonderzoek, zijn beginnend schuldinzicht en spijt en zijn zwakke persoonlijkheid en gebrekkige sociale vaardigheden. Hij kreeg twintig jaar cel, meer dan wat gevorderd werd.

"Nog veel werk aan de winkel"

"U bent veroordeeld tot één van de zwaarste misdrijven die een mens kan plegen: het doden van uw vader. Ondanks het vele positieve dat we tijdens het proces over u gehoord hebben, is er voor u nog veel werk aan de winkel. U zult alle hulp moeten aanwenden om inzicht te krijgen in uw problematiek", zei assisenvoorzitter Dirk Thys na de voorlezing van het arrest.

Hij benadrukte dat hij zijn familie veel onrecht had aangedaan. "Vooral uw dochter, een jong kind dat nu moet opgroeien met het besef dat haar vader een moordenaar is. Ik hoop dat u later eerlijk tegen haar zult zijn en uw verantwoordelijkheid voor de volle honderd procent zult nemen."

De voorzitter vertelde Rashmikant dat hij nog de kans zal krijgen om zijn plaats in de maatschappij terug in te nemen. "Grijp ze en onderga uw straf in afwachting daarvan op een serene manier."

Belga

Foto WH

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio