Punk in Antwerpen, de rijzende ster van 'The Kids'

Print
Borgerhout, 1976. De punkbeweging neemt een vliegende start in Groot-Brittannië en verovert stormenderhand de wereld. Enkele Antwerpse jongeren grijpen een gitaar en spelen de ziel uit hun lijf. Als antwoord op de Britse punk zijn The Kids geboren.

Frontman Ludo Mariman ontpopt zich al snel tot het creatieve genie achter The Kids. Samen met broers Eddy De Haes en Danny De Haes, die de gitaarpartijen op zich nemen, brengt Mariman onversneden en rauwe punk. Het trio wordt aangesterkt door drummer Cesar Jenssen.

1978 blijkt een vruchtbaar jaar te zijn voor de punkrockers. Niet alleen produceren ze twee albums, The Kids en Naughty Kids, maar ze mogen ook aantreden op het mythische Jazz Bilzen-festival. De jonge leeuwen (basgitarist Danny De Haes was op dat moment amper veertien jaar oud) worden omringd door veteranen The Kinks, Blondie en Lou Reed.

De brute punk van de eerste twee albums wordt toegankelijker gemaakt door het ietwat rustigere derde album Living in the 20th century. Het grootste succes boekt de band echter met de onvervalste meezinger There will be no next time. Het nummer krijgt meteen een cultstatus bij de lancering in 1981 en geldt als paradepaardje van de Antwerpse rockers. Zo bracht Mariman het nummer als afsluiter van de 0110-concerten in 2006 en deed hij dat trucje nog eens over bij het Glazen Huis in Antwerpen, als sluitstuk van Music for Life 2011.

Ondanks het succes van There will be no next time, komt de groep in woelig vaarwater terecht. In 1985 kondigen The Kids een breuk aan, om daarna elf jaar uit de muziekscène te verdwijnen. Sinds 1996 treedt de Antwerpse punkband geregeld op in binnen- en buitenland. Mariman & co hebben dan misschien wel hun gloriejaren achter de rug, maar ze zijn niet weg te denken uit de Antwerpse muziekwereld.

Volg het dossier in Gazet van Antwerpen van zaterdag 12 oktober tot zaterdag 19 oktober. Stem op uw favoriete Antwerpse nummer op www.gva.be/metropoll.

Bekijk hieronder enkele sleutelmomenten van de Antwerpse punkrockers.

Bron Youtube

Foto Belga

Simon Stoffels

Nu in het nieuws