Radioactief lek wellicht door grind in beton

De gelachtige substantie in tientallen vaten radioactief afval bij Belgoprocess in Dessel is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een alkali-silicareactie, een bekend fenomeen in de bouwkunde.

drombouts

Dat zegt Electrabel vrijdag na analyse van de eerste resultaten. Oorzaak van die reactie zou de aanwezigheid zijn van grind in het betonmengsel waarin het afval zit ingekapseld.

Electrabel laat vrijdag ook weten dat het samen met het NIRAS (het Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) na de vaststelling een gecoördineerd actieplan opstelde om de oorzaak te onderzoeken.

Lees ook:

Berging

De energieleverancier voert momenteel verschillende testen en analyses uit: betontesten, chemische en radiologische analyses van de substantie en het verzamelen van technische informatie.

In functie van de definitieve resultaten van deze testen, zullen "de nodige maatregelen genomen worden om de opslag en berging in alle veiligheid en op lange termijn verder te garanderen".

"Als conditionneur van radioactief afval van haar kerncentrales is Electrabel verplicht om gedurende een periode van 50 jaar de bijkomende kosten van NIRAS te vergoeden die het gevolg zijn van eventuele verborgen gebreken", aldus nog Electrabel

Geen risico

NIRAS bevestigt dat het fenomeen geen nucleair of radioactief risico inhoudt en geen invloed heeft op het welzijn en de gezondheid van de medewerkers, de omwonenden en de omgeving.

Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) meldde donderdag dat er opnieuw een reeks transporten van nucleair afval vanuit Frankrijk naar België wordt gepland. Wanneer die transporten plaatsvinden is niet duidelijk. "Net zoals bij de vorige transporten zullen 48 containers naar België terugkomen en worden opgeslagen in een specifiek opslaggebouw op de site van Belgoprocess in Dessel."

Belga

Archieffoto Photo News

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio