"Britse geheime dienst zat achter hacking Belgacom"

Britse geheime dienst zat achter hacking Belgacom

"Britse geheime dienst zat achter hacking Belgacom"

Print
De Britse geheime dienst GCHQ, en niet de Amerikaanse NSA, heeft volgens het Duitse weekblad Der Spiegel een digitale aanval gepleegd op Belgacom. Dat moet blijken uit documenten van klokkenluider Edward Snowden, die Der Spiegel kon inkijken.

De Britse geheime dienst zou enkele werknemers van Belgacom zonder dat ze het wisten hebben omgeleid naar websites die een virus installeerden op hun computers. Via die weg konden ze het netwerk van Belgacom infiltreren. Volgens een ongedateerde presentatie, die Der Spiegel kon bekijken, wilde GCHQ via het netwerk de smartphonegebruikers bespioneren.

Uit de documenten blijkt bovendien dat de hackers al zeker sinds 2010 actief zouden zijn binnen Belgacom.

Belgacom zelf deelde maandag mee dat het het slachtoffer was geworden van een cyberaanval. Het bedrijf ontdekte uiterst gesofisticeerde malware op de communicatie-infrastructuur van Belgacom. Het bedrijf ging er van uit dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA of een dienst die ermee samenwerkt achter de spionage zat.

Volgens De Tijd zou de spionagedienst die bij Belgacom heeft ingebroken, ook in het Verenigd Koninkrijk hebben toegeslagen. Het IP-adres dat informatie van het telecombedrijf afsnoepte, heeft dat ook van verschillende Britse bedrijven gedaan. Het werd getraceerd naar Maleisië of Indonesië.

Belga

.

Nu in het nieuws