Beboet in autoluwe zone ondanks toelating stad

Het Mechelse gerecht dreigt enkele bestuurders te vervolgen voor overtredingen in de autoluwe binnenstad als ze hun boetes niet betalen. In een brief heeft het stadsbestuur aangedrongen om de burgers niet te vervolgen omdat ze te goeder trouw handelden.

Sven Van Haezendonck

Klanten van balletstudio Diependael aan de Zoutwerf stonden nochtans op de witte lijst van de politie, die bestuurders rechtmatig toegang geeft tot de autoluwe kern. Dat veranderde bizar genoeg het voorbije schooljaar. Tot haar grote verbazing kreeg de familie Mertens-De Decker plots de ene boete na de andere in de bus.

De families hebben ook hun ongenoegen kenbaar gemaakt bij het stadsbestuur. Sneller dan verwacht kwam er antwoord. Al op 30 april dit jaar hebben stadssecretaris Erik Laga en burgemeester Bart Somers (Open Vld) de parketmagistraat verkeerszaken in een brief laten weten dat de stad de schuld deels op zich neemt. Door technische mankementen aan het systeem waren een aantal nummerplaten niet terechtgekomen op de 'whitelist'. "Anderzijds werden een aantal nummerplaten door ziekte van de uitbaatster te laat ingegeven", luidt het.

Het stadsbestuur benadrukt dat de klanten geen schuld treft. "Blijkbaar heeft die brief geen enkel effect gehad, want wij worden toch vervolgd", reageert Fabienne De Decker. Kabinetsattaché Tom Lamberts van de burgemeester verwijst nogmaals naar de brief. "Het is aan het parket om te beslissen of het vervolgt of niet. Gelet op de scheiding der machten kan de stad niet anders tussenkomen", stelt hij. Fabienne De Decker is niet van plan om te betalen, en hoopt alsnog haar gelijk te halen voor de politierechtbank.

Volgens woordvoerster Nele Poelmans van het Mechelse parket is er zeker kans tot verweer. "Wij hebben met de politie de afspraak om geen processen-verbaal door te sturen als burgers niet in de fout zijn gegaan. Komen er toch door, dan is er nog altijd verweer mogelijk wanneer je in je recht bent. Dat is ook het geval voor de politierechtbank", legt Poelmans uit. De substituut kan wel niet meteen zeggen of er zo al zaken zijn voorgekomen.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio