Belgoprocess: "We garanderen dat niets uit de installatie kan ontsnappen"

Belgoprocess: We garanderen dat niets uit de installatie kan ontsnappen

Belgoprocess: "We garanderen dat niets uit de installatie kan ontsnappen"

Print
Dessel - Volgens kernafvalbeheerder Belgoprocess brengt de "gelachtige substantie" die ontdekt werd in enkele tientallen vaten afkomstig van de kerncentrale van Doel geen gevaar met zich mee. Woordvoerder Bart Thieren zegt dat Belgoprocess "kan garanderen dat niets uit de installatie ontsnapt".

"Jullie moeten zich geen zorgen maken", zei Thieren in De Ochtend op Radio 1. "Belgoprocess staat voor de veilige opslag van dit type afval. Er is geen gevaar voor de gezondheid, voor onze mensen of voor het milieu."

Hij legde uit dat de vaten waarin de afvalstoffen opgeslagen zitten niet de oorzaak zijn van het incident. Het gaat volgens Belgoprocess om een chemische reactie in de betonmortel in het vat.

De vaten zelf hebben overigens geen veiligheidsfunctie, luidde het. "Het systeem is zo opgebouwd dat het afval nooit uit de installatie kan sijpelen. (...) Buiten het vat heb je nog de omgeving, het gebouw, zodat we kunnen garanderen dat niets uit de installatie ontsnapt."

Als er eenmaal zekerheid is over de precieze oorzaak van het incident, "zullen we de juiste conclusie trekken en de gepaste maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen", zei Thieren.

Volgens de woordvoerder is Belgoprocess "transparant en open" geweest in zijn communicatie.

Lees ook Verdacht lek van radioactief afval

Belga

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio