Calvo over verdacht lek: "We zitten met nucleaire brol"

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is niet te spreken over de ontdekking van "een gelachtige substantie" in tientallen vaten radioactief afval bij Belgoprocess in Dessel. Bij vijf vaten kwam de substantie via het deksel naar buiten. "We zitten met nucleaire brol", zegt Calvo.

drombouts

Lees ook: Verdacht lek van radioactief afval in Dessel

De vaten zijn afkomstig van de kerncentrale in Doel. Volgens Belgoprocess, waar meer dan 7.000 vaten opgeslagen liggen, gaat het om een chemische reactie in de betonstructuur van de vaten. Electrabel, de uitbater van de centrale en de producent van de vaten, heeft de verwerkingsinstallatie voor het betrokken type afval stilgelegd.

Kristof Calvo stelt zich grote vragen bij de wijze van verwerking. Na de ontdekking van de vijf lekkende vaten werd tijdens inspecties dezelfde gelachtige substantie in 42 van de 58 gecontroleerde vaten aangetroffen. "Wellicht is er een structureel probleem", zegt Calvo.

"Alle vaten moeten zo snel mogelijk worden onderzocht." Het is aan Electrabel, afvalbeheerder Belgoprocess en het NIRAS (het Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) om te bekijken hoe de verwerking veilig kan gebeuren.

Volgens Calvo maakt het probleem één iets heel duidelijk: "We zitten met nucleaire brol, maar weten eigenlijk niet goed wat er mee aan te vangen."

Hij vraagt dat de subcommissie Nucleaire Veiligheid van de Kamer bijeenkomt om tekst en uitleg te krijgen van alle betrokkenen. "Ik stel me vragen bij de gang van zaken en de opvolging. In februari is het eerste probleem vastgesteld. Pas in augustus is de voogdijminister (staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet, red.) op de hoogte gebracht."

Calvo waarschuwt voor de "potentieel grote gevolgen" van het dossier, onder andere op financieel vlak. Het Groen-Kamerlid vindt dat Wathelet en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (beiden cdH) een tand moeten bijsteken. "Zo lang de regeringsleden zulke dossiers van op afstand blijven volgen, sukkelen we van het ene probleemdossier naar het andere."

Belga

Foto Photo News

MEER OVER Kristof Calvo