Geschorste vuilnismannen weer aan het werk

Het ontslag van een vuilnisman en de preventieve schorsing van twee anderen is ingetrokken. Zij zijn terug aan de slag bij Stadsreiniging. De drie werden ervan verdacht tegen een vergoeding illegaal afval op te halen.

Antwerps schepen van Stadsreiniging Philip Heylen (CD&V) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) communiceerden twee weken geleden over de ‘corrupte’ vuilnismannen. De politie had via camerabeelden vastgesteld hoe ze afval van een supermarkt illegaal hadden verwijderd in de Dambruggestraat in Antwerpen- Noord. Bovendien zouden de vuilnismannen daarvoor een vergoeding hebben gekregen van de handelaar. Volgens de vuilnismannen ging het om een tros bananen en enkele blikjes frisdrank.

Twee statutaire vuilnismannen werden preventief geschorst. De contractuele vuilnisman werd op staande voet ontslagen. De Antwerpse stadssecretaris Roel Verhaert heeft die beslissing nu ingetrokken na het horen van de vuilnismannen. Hij stelde vast dat hij niet over alle gegevens beschikte. Er was geen reden om de maatregel te handhaven. De drie vuilnismannen zijn weer aan het werk.

Tuchtcommissie

Ondertussen loopt het onderzoek nog verder naar de feiten, zowel binnen de stad als bij het gerecht. Begin oktober doet de tuchtcommissie een uitspraak. Naast de drie vuilnismannen is er ook een onderzoek naar dertien anderen die tegen een vergoeding afval zouden hebben opgehaald.

Volgens de vakbonden zou het dossier tegen de drie vuilnismannen zwak zijn. Op de camerabeelden zou te zien zijn hoe de personeelsleden de winkel in gingen en met vuilniszakken naar buiten kwamen. Alleen zijn die feiten niet opgenomen in het proces-verbaal van de politie of in het tuchtdossier.

Michael Lescroart, Sacha Van Wiele Foto: Bob Van Mol

Nu in het nieuws