Verdacht lek van radioactief afval

Verdacht lek van radioactief afval

Verdacht lek van radioactief afval

Print
Dessel - Bij kernafvalbeheerder Belgoprocess in Dessel is op meer dan veertig vaten een gelachtige substantie ontdekt. Dat melden verscheidene kranten vrijdag. Gevaar voor de volksgezondheid of het milieu zou er niet geweest zijn.

In de opslagbunkers van Belgoprocess wordt laagradioactief afval afkomstig uit de kernreactoren van Doel gestockeerd. Bij een controle in februari ontdekten experts van het NIRAS (Nationaal Instituut voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen) dat er een gel lekte uit vijf vaten waarin het radioactieve afval ingekapseld zit in beton.

Uit onderzoek bleek dat de gel het resultaat is van een chemische reactie in het beton van de vaten. Er zou op geen enkel moment een gevaar geweest zijn voor de volksgezondheid of het milieu. Begin deze maand werden wel nog eens 58 andere vaten geopend. Dezelfde radioactieve gel werd in 42 vaten aangetroffen. Nieuwe lekken werden niet ontdekt. Het NIRAS onderzoekt momenteel nog de resultaten van deze laatste tests.

Electrabel zegt haar "volledige samenwerking" te verlenen en heeft het verwerkingsproces van laagradioactief afval in dit type vaten in Doel stopgezet. Bij Belgoprocess beklemtoont men dat niet gaat om een probleem met het kernafval, maar met de beschermende betonlaag.

Lees ook Calvo over verdacht lek: "We zitten met nucleaire brol"
En Belgoprocess: "We garanderen dat niets uit de installatie kan ontsnappen"

Foto: Belga

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio