Meeste dronkaards worden van Antwerpse straten geplukt

In ons land zijn in de eerste helft van vorig jaar 9.590 boetes uitgeschreven wegens openbare dronkenschap. Dat zijn er gemiddeld zo’n vijftig per dag.

jrosquin

Antwerpen treedt het strengst op, zo blijkt uit politiecijfers. In de eerste helft van het jaar moesten 2065 dronkaards hun roes uitslapen in een politiecel. In de twaalf maanden van 2011 waren er dat 4128 of ongeveer dubbel zoveel als in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen met studentensteden Leuven en Gent.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat over het volledige jaar 2012 in ons land om en bij de 20.000 processen- verbaal zijn uitgeschreven wegens openbare dronkenschap. De Antwerpse politie controleerde het strengst, maar ook in Leuven worden dronken studenten hoe langer hoe minder getolereerd. “Antwerpen is een grootstad met een bruisend uitgaansleven en veel grote evenementen”, zegt Veerle De Vries van de Antwerpse politie.

Alert voor typische kenmerken

“Het is dan ook niet onlogisch dat we vaak te maken krijgen met overmatig drankgebruik”, gaat De Vries verder. “Onze inspecteurs moeten tijdens hun patrouilles alert zijn voor de typische kenmerken. Bovendien worden we er vaak mee geconfronteerd tijdens andere interventies. Bij vechtpartijen bijvoorbeeld. Om te vermijden dat mensen die gedronken hebben anderen lastig zouden vallen of een gevaar zouden betekenen voor zichzelf, wordt er altijd een pv opgesteld en worden dronkaards in een politiecel gestopt om hun roes uit te slapen.”

In de buurt van het De Coninckplein en het Koningin Astridplein geldt al twee jaar een alcoholverbod. “Daar worden geregeld gerichte controles gehouden”, aldus nog Veerle De Vries.

Ook op en rond de Grote Markt in Leuven geldt sinds vorige zomer op zaterdagavond een nultolerantie omdat de overlast te groot werd. Het minst aantal pv’s voor openbare dronkenschap werd vorig jaar opgesteld in de provincies Luxemburg, Waals-Brabant en Limburg.

TG Foto: JVDP

Nu in het nieuws