Egyptische politiegeneraal gedood bij bestorming islamistenbolwerk

Egyptische politiegeneraal gedood bij bestorming islamistenbolwerk

Egyptische politiegeneraal gedood bij bestorming islamistenbolwerk

Print
Bij de bestorming van een islamistenbolwerk in de omgeving van de Egyptische hoofdstad Kaïro is een politiegeneraal gedood. De veiligheidstroepen werden beschoten, toen ze donderdag het door islamisten gecontroleerde stadje Kerdasa met pantserwagens binnendrongen.

Generaal Nabil Farraq bezweek in het ziekenhuis aan de gevolgen van zijn verwondingen. Vijf officieren en vier dienstplichtigen werden verwond toen een verdachte een granaat had gegooid bij de omsingeling van een huis. Sluipschutters schoten van op daken en minaretten.

Offensief tegen islamisten

De veiligheidstroepen namen 14 gezochte islamisten gevangen, die beschuldigd werden van geweld bij de protesten in Kaïro na de val van president Mohammed Morsi. In Kerdasa hadden islamisten enkele weken geleden bij de overval op een politiebureau uit wraak 13 officieren gelyncht.

De Egyptische troepen hebben een grootschalig offensief ingezet tegen de islamisten, in het bijzonder in de Sinaï. Begin deze week hadden leger en politie het stadje Delga in de Boven-Egyptische provincie Minia bestormd. Daarbij werden maandag 56 mensen opgepakt, aldus de staatsmedia. In Delga hadden islamitische extremisten eerder tal van overvallen gepleegd op de christelijke minderheid.

Avondklok

Het na de zware onrust in Egypte afgekondigde uitgaansverbod van 14 augustus wordt nu versoepeld. De staatstelevisie berichtte donderdag dat het nachtelijke uitgaansverbod vanaf zaterdag nog maar vijf uur zal duren: van middernacht tot vijf uur 's ochtends. Momenteel begint dat verbod om elf uur 's avonds en eindigt om zes uur 's morgens. Voor vrijdagen, waarop regelmatig gedemonstreerd wordt, moeten de Egyptenaren verder vanaf 19 uur thuisblijven.

Belga, foto Reuters

Nu in het nieuws