Verwilghen liet Vlaams Blok volgen

Toenmalig minister van Justitie Marc Verwilghen (Open Vld) gaf de staatsveiligheid in 2001 officieel de opdracht om het Vlaams Blok te volgen. Maar een dossier over de persoonlijke contacten tussen voormalig koning Leopold III en Hitler heeft de staatsveiligheid niet. Dat antwoordde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) aan kamerlid Bert Schoofs (VB).

jrosquin

Het mocht nooit gezegd worden, maar Turtelboom zei het nu toch. De staatsveiligheid moést het Vlaams Blok volgen. "Met uitzondering van de mandatarissen en hun activiteiten, voor zover die met hun mandaat samenhangen", zo nuanceert de minister.

Verwilghen gaf de instructie om het Vlaams Blok te volgen omdat dit "een rechts-extremistische groep was. De uiteindelijke veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme bewees dat zijn visie juist was".

Leopold III

Over de contacten van koning Leopold III met nazileider Adolf Hitler heeft de staatsveiligheid dan weer géén dossier gemaakt.

Turtelboom gaf nog mee dat de staatsveiligheid vorig jaar 205 beschermingsopdrachten uitvoerde. Het ging om de bescherming van 129 buitenlanders, die soms meerdere keren naar ons land kwamen.

Lees ook: Wat is de staatsveiligheid en wat doet ze?

JDW Foto: PN

Vastgoed

Jobs in de regio