1 / 2

Zo pak je moeilijke eters aan

Voor veel mama's en papa's is de warme maaltijd van hun kroost een dagelijks terugkerend drama. Een eeuwige strijd om hun peuter toch maar iets te laten proeven.

wverhaert

"Ik lust dat niet", "vis is vies", "ik vind groenten niet lekker", "ik wil geen vlees". Gezond koken voor kinderen is niet eenvoudig. Ze houden nu eenmaal meer van zoet en vet. Als je kind niet wilt eten, ben je vaak de wanhoop nabij. Toch kun je ze met enkele simpele trucs gezond laten smikkelen.

1. Leuk eetgerei stimuleert kinderen om te eten.

2. Schep het bordje niet te vol. Je start beter met bijvoorbeeld één aardappeltje om er later nog een te kunnen bijgeven.

3. Een beloning voor een leeg bord of een straf voor een onaangeraakt bord maakt van eten een machtsmiddel. Vermijd dat je het gewenste gedrag enkel nog kan kopen.

4. Laat kleuters geen spelletje spelen, tv-kijken of tekenen tijdens de maaltijd. Dat leidt te veel af.

5. Zorg voor een rustige, aangename sfeer en houd de kinderen niet onnodig lang aan tafel.

6. Kinderen mogen niet bepalen wat er op tafel komt, maar geef ze wel een andere verantwoordelijkheid. Laat ze in de winkel bijvoorbeeld kiezen tussen twee groenten.

7. Combineer weinig geliefde producten met eten waarop ze dol zijn.

8. Het goede voorbeeld doet wonderen. Als mama de krant leest aan tafel, waarom zouden kleuters dan ondertussen niet mogen spelen? Als papa de maaltijd duidelijk niet lust, waarom zou junior het dan wel moeten opeten?

9. Zoveel mogelijk op vaste uren en plaatsen eten is belangrijk voor een kind. Eet bij voorkeur met het hele gezin samen. Zo leren kleuters die momenten waarderen.

10. Roep wanneer het eten bijna klaar is. Zo kunnen kleuters hun spel nog afronden.

Photo News
NIET TE MISSEN