Echt Antwaarps Teater op de planken van Monty

Omdat ze best wel wat anders kunnen dan toneel à la De mon komt uit 't prison waagt het Echt Antwaarps Teater zich op 22 september in kunstencentrum Monty aan cultuur met een grote C. De theatertekst krijgen ze pas twee dagen eerder in handen.

jatimmermans

Drie beloftevolle theaterauteurs lieten zich voor het project 'Schrijversgevang' aan het begin van deze week opsluiten in het Antwerpse theaterhuis Monty. Op vijf dagen pennen ze een theatertekst bij elkaar. Vrijdag worden die verloot onder drie gezelschappen: LAZARUS, de Roovers en het Echt Antwaarps Teater. En die laatste is best wel de vreemde eend in de bijt.

"Of ik verrast was toen Denis (Van Laeken, artistiek directeur van Monty, red.) ons uitnodigde? Ja en nee", zegt Sven De Ridder, acteur bij het Echt Antwaarps Teater. "Ik weet dat hij een breed en open vizier heeft wanneer het over theater gaat."

Nochtans brengt het Echt Antwaarps Teater heel andere stukken op de planken dat wat Monty doorgaans programmeert. Toch? "In de periode waarin ik samen met Damiaan De Schrijver van TG STAN (dat reeds heel wat stukken opvoerde in Monty, red.) draaidagen deelde voor Met man en macht hebben we vaak gesproken over dit topic. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het genre en de manier waarop dan wel kan verschillen, theater blijft theater. In essentie gaat het steeds om hetzelfde."

Ervaring

"Met het Schrijversgevang willen we jonge schrijvers een kijk bieden op de manier waarop rasacteurs aan de slag gaan met hun tekst", zegt Denis Van Laeken van Monty. "Sven De Ridder is een enorm ervaren acteur. Bovendien brengen ze met het EAT steeds nieuwe, zelfgeschreven teksten. In dat opzicht is het bijna evident dat we hen uitnodigden voor dit project."

RUAE

Foto: Sven De Ridder

Archiefbeeld JVdP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio