Derdenrekeningen advocaten kunnen nooit in beslag genomen worden

Derdenrekeningen van advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders kunnen bij faillissement nooit in beslag genomen worden. Dat besloot de Kamercommissie Justitie zopas unaniem op voorstel van Raf Terwingen (CD&V; foto). N-VA en VB onthielden zich.

drombouts

Een advocaat die in een rechtszaak voor zijn cliënt geld moet innen (bv. een schadevergoeding) of moet storten, mag dat geld niet op zijn eigen rekening laten zetten. Het moet op een aparte rekening komen, die alleen voor gelden van zijn cliënten is bedoeld. Die rekening noemt men de "derdenrekening". Ook notarissen en gerechtsdeurwaarders hebben derdenrekeningen.

De regelingen zijn overal verschillend en dat wordt nu eenvormig gemaakt. Momenteel kan het geld van de derdenrekening zelfs in beslag worden genomen als de advocaat failliet gaat. Nochtans is het geld van zijn cliënten en niet van hem. Dat wordt in de toekomst onmogelijk.

Bovendien komt er één duidelijke regeling voor het beheer van die rekeningen. Nu zit die regeling meestal in de deontologie. Ze komt in de toekomst in de wet. Zo komen er duidelijke termijnen waarbinnen de advocaat die gelden aan zijn cliënt moet doorstorten. Het wordt dus onmogelijk dat hij dat onnodig lang laat staan om zo zelf de intresten op te strijken.

JDW

Foto PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER