Man wil stroom wegschenken aan buren maar netbeheerders liggen dwars

Marc Bellinkx uit Kontich heeft een nobel idee. Zijn zonnepanelen wekken jaarlijks een beetje te veel stroom op. Dat overschot wil hij graag aan zijn buurman geven. Maar de netbeheerders willen er niet van weten. “Gemeenten zouden alle energieoverschotten moeten inzamelen en aan de armen geven”, vindt Bellinkx.

jrosquin

Elk jaar wekken de zonnepanelen van Marc Bellinkx 450 KWh te veel op. Daarmee kan je 200 uur de verwarming volle bak zetten of 1500 keer koffiezetten. Maar aangezien Bellinkx zijn overschot niet opsoupeert, verdwijnt het op het net.

“Ik kan daar mee leven,” zegt Bellinkx, “maar als ik volgend jaar 3 KWh tekort kom, moet ik bijbetalen. Dat vind ik niet eerlijk. Ik kan dat overschot natuurlijk opsmossen, maar ik schenk het liever gratis aan mijn buurman. In het begin gooide ik gewoon zijn verlengkabel over de haag en stak ik de stekker bij mij in het stopcontact.”

Slimme gemeente

“Maar er zijn slimmere oplossingen: digitale meters die het verbruik elke seconde kunnen meten. Technisch is het mogelijk om die meters zo op elkaar af te stemmen dat ik mijn overschot aan mijn buurman afdraag. Helaas willen de netbeheerders er niet van weten.”

Bellinkx legt er zich niet bij neer. Op 17 oktober geeft hij een lezing over zijn plannen om van Kontich een slimme gemeente te maken.

Overschotjes verzamelen

“Zou het niet fantastisch zijn als een gemeente alle overschotjes van mensen zoals ik verzamelt en ze levert aan de inwoners die ze wel goed kunnen gebruiken? Dan hebben we een slimme gemeente waarin de rijken de armen helpen zonder dat het veel moeite kost. Zo worden mensen met zonnepanelen ook getriggerd om zuinig te zijn, zodat ze hun overschot voor een billijke prijs kunnen verkopen aan de gemeente of gratis kunnen wegschenken.”

“En waarom zouden we enkele handelaars niet samen laten investeren in een zonnepanelenpark op het dak van het gemeentelijke sportcomplex, waarvan zij dan met slimme meters stroom mogen verbruiken? De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn zo veel nieuwe groene technologieën en we doen er veel te weinig mee.”

Netbeheerders: "Solidariteit al in systeem vervat"

André Pictoel, ceo van de Vlaamse Energieregulator (VREG), noemt Bellinkx’ idee bewonderenswaardig, maar niet haalbaar. “De solidariteit waar hij voor pleit, zit al in het systeem vervat. Overschotten komen op het net terecht en belanden zo mogelijk ook bij uw buurman. Wie aangesloten is op het net, is per definitie solidair met alle netverbruikers en niet alleen met zijn buurman."

Raf Liekens
Foto: Dirk Kerstens

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio