Rechten op Rode Duivels liggen bij uitgeverij van Karl Vannieuwkerke

Rechten op Rode Duivels liggen bij uitgeverij van Karl Vannieuwkerke

Rechten op Rode Duivels liggen bij uitgeverij van Karl Vannieuwkerke

Print
Het succes van de Rode Duivels is de inzet van een nijdig conflict. Zo wil de voetbalbond een boek over voetbal uit de rekken laten halen omdat het de Rode Duivels als uithangbord gebruikt op de cover. En de bond heeft daarvoor een exclusiviteitscontract met uitgeverij Kannibaal. Pittig detail: die uitgeverij is mede opgericht door VRT-verslaggever Karl Vannieuwkerke (foto).

Lees ook: KBVB wil jaarboek met Rode Duivels uit de rekken laten halen

Uitgever André Van Halewyck denkt er niet aan om het boek terug te halen. “Moeten we het misschien gaan hebben over de R.D. uit B.? Het gaat toch puur om nieuws. En die foto hebben we zoals het hoort gekocht bij een fotoagentschap.”

De Voetbalbond wijst erop dat hij commerciële partners heeft die betalen om foto’s en slogans met de Rode Duivels te mogen gebruiken. Wat de bond zelf niet meteen spontaan vertelt, is dat die commerciële partners niet alleen sponsorende bedrijven zijn, maar ook één uitgever, Kannibaal, bekend van boeken over sport en cultuur. Een van de drie oprichters van Kannibaal is Karl Vannieuwkerke, sportverslaggever en commentator bij de VRT. Kannibaal heeft volgens verschillende bronnen flink betaald aan de voetbalbond om als enige met de Rode Duivels te mogen uitpakken.

"Geen perskaart"

Het contract met Kannibaal doet nog een vraag rijzen: kan het dat een sportverslaggever van de VRT ook werkt bij een onderneming die een commerciële deal sluit met de Voetbalbond? Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten, wijst erop dat Vannieuwkerke géén officiële perskaart heeft die wordt uitgereikt door Binnenlandse Zaken. “Hij vraagt die niet aan, vermoedelijk om nog commerciële activiteiten te kunnen ontplooien naast de VRT.”

Woordvoerder Björn Verdoodt zegt dat de VRT weet heeft van de situatie. “Maar er is geen probleem voor ons omdat Karl Vannieuwkerke vandaag minderheidsaandeelhouder is van Kannibaal. Hij is op geen enkele manier betrokken bij de dagelijkse leiding van de uitgeverij. Zijn verslaggeving over het Belgische voetbal kan hij doen in alle onafhankelijkheid.”

Karl Vannieuwkerke zelf wil liever niet te veel commentaar geven op de hele zaak. Hij benadrukt dat hij met het conflict met Van Halewyck of de inhoud van het exclusiviteitscontract niets te maken heeft. Net als de voetbalbond wil hij niets zeggen over het bedrag van het contract.

DH, foto's PN

Meer voetbalnieuws