Kristof Calvo op vingers getikt door partijgenoot Bart Staes

Kristof Calvo op vingers getikt door partijgenoot Bart Staes

Kristof Calvo op vingers getikt door partijgenoot Bart Staes

Print
Bart Staes (foto rechts), Europarlementslid voor Groen, heeft zijn partijgenoot Kristof Calvo (foto links) op de vingers getikt, omdat hij op kosten van tabaksgigant JTI naar Tomorrowland ging. Calvo zelf bekent dat hij zijn lesje heeft geleerd.

Kristof Calvo belooft voortaan extra voorzichtig te zijn met uitnodigingen van lobbyisten. “Eigenlijk had ik dit moeten weten. Ik was beter niet op die uitnodiging ingegaan. Dit is een les voor de toekomst.” Eerder werd het jonge parlementslid op de vingers getikt door zijn partijgenoot Bart Staes. Het ervaren Europarlementslid uit in Straatsburg vaak kritiek op politici die naar de pijpen dansen van lobbyisten van grootbanken, tabaksbedrijven en andere machtige sectoren.

Daardoor zat het ‘cadeautje’ dat Calvo aannaam van tabaksbedrijf JTI hem niet lekker. “Kristof had dit beter niet gedaan. Dit was een geval van jeugdige onbezonnenheid. Maar je kan hem noch onze partij verdenken van beïnvloeding door de tabaksindustrie.”

Strengere gedragsregels

Staes en Calvo pleiten nu voor strengere gedragsregels. “Alle parlementen in de wereld zouden de regelgeving van de Wereld Gezondheidsorganisatie moeten naleven. Die zegt dat politici en ambtenaren hun contacten met tabakslobbyisten moeten beperken tot zuiver wetgevend werk. Alles daar buiten – feestjes, etentjes, optredens en sportmanifestaties – kan niet. Want in zo’n half ernstige sfeer wordt het gevaar voor beïnvloeding te groot. In onze Europese groene fractie hebben we ook een register waarin we onze contacten met de tabaksindustrie aanmelden. Van mij mag dat worden opengetrokken naar andere machtige lobby’s. Het zou ook goed zijn als indieners van wetsvoorstellen verplicht een lijst moeten toevoegen met alle contacten die ze hebben gehad voor hun werk. Noem het een wetgevende voetafdruk.”

Calvo steunt de voorstellen. Ook de Antwerpse politoloog Dave Sinardet steunt de oproep voor een gedragscode.

RaLi

.

Nu in het nieuws