Actiecomité 'Geen tram in mijn tuin' wil ander tramtracé

Actiecomité 'Geen tram in mijn tuin' wil ander tramtracé

Actiecomité 'Geen tram in mijn tuin' wil ander tramtracé

Print
Willebroek - Het actiecomité 'Geen tram in mijn tuin' wil niet weten van het voorkeurstracé van De Lijn voor de sneltramlijn Brussel-Willebroek-Boom dat langs achtertuinen van oa. de Breendonkstraat loopt. De trams zouden tot 16 uur per dag rijden. "Het is het voorkeurstracé zoals het nu voor ligt wat ons stoort, niet de tramverbinding op zich. Volgens dit tracé loopt deze tramlijn langsheen zowat 200 achtertuinen, aan de Breendonkstraat, wijk Meerhof en Europawijk, met geluidshinder, trillingen, gevaar voor de kinderen enz. tot gevolg. Deze bocht in het traject is er om de sneltram rond het beschermd monument 'Fort van Breendonk' te laten rijden", vertelt Peter Van Bockland voor de actiegroep 'Geen tram in mijn tuin'.
Volgens de actiegroep zijn er andere bouwtechnische oplossingen mogelijk, om het zogenaamde terugvaltracé te realiseren, zodat het Fort langs de A12 kan worden voorbij gereden, met eerbied voor dit belangrijke monument, wat ook logischer en leefbaarder is voor de Willebroekenaar. Inmiddels is aan de Vlaamse regering een petitie overgemaakt, ondertekent door zo'n 500 omwonenden. Dezelfde petitie is ook naar oa. de Lijn en de gemeente doorgestuurd.

"Het traject volgt grotendeels de A12 en ook wij willen het tracé langs de achtertuinen weg. Het tracé doorheen het Willebroeks centrum is al geschrapt. Er is nog geen definitieve collegebeslissing maar het traject tussen A12 en het Fort lijkt ons logischer. Voorlopig ligt Monumentenzorg dwars in deze oplossing. Bedoeling is om erfgoed, monumentenzorg en openbare werken daar met elkaar te verzoenen. We hebben bij de Lijn ook aangedrongen om een betere communicatie te krijgen inzonderheid met de betrokken inwoners. Daar, zo is beloofd, wordt werk van gemaakt", zegt burgemeester Eddy Bevers. Volgens de burgemeester gebruikt de Lijn het argument dat de huidige generatie trams, zeer stil rijdt en ze regelmatig moeten bellen om hun aanwezigheid te signaleren. Jan BOEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio