1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Parlementsleden op kosten van tabaksgigant naar Tomorrowland

Een groep jonge parlementsleden, onder wie Kristof Calvo (Groen) en Zuhal Demir (N-VA), ging voorbije zomer op uitnodiging van een tabaksbedrijf naar Tomorrowland. Op het randje of de normale vorm van lobbying? “Als iemand over tabak was begonnen, was ik desnoods te voet naar huis gegaan”, stelt Calvo.

jrosquin

Een gratis Full Madness Comfort Pass voor Tomorrowland. Dat kreeg een groep jonge politici cadeau van Japan Tobacco International (JTI), een tabaksfabrikant met een vestiging in Grimbergen. De parlementsleden Kristof Calvo (Groen), Zuhal Demir (N-VA), Kristof Waterschoot (CD&V) en Caroline Bastiaens (CD&V) zagen er geen graten in. Ook Eva Vanhengel (Open Vld) en Thomas Van Rompuy (CD&V, zoon van Herman) gingen in op de uitnodiging.

“Ik zie het probleem niet”, reageert Calvo (foto). “Niemand hoeft zich zorgen te maken. Ik was daar op uitnodiging van een kennis die voor JTI werkt. Er is daar met geen woord over inhoud gesproken. Ik nodig iedereen uit om mijn parlementair werk de komende jaren te volgen: onze standpunten over tabak zullen niet veranderen.

Ook Zuhal Demir (foto) benadrukt dat er van beïnvloeding geen sprake was. “Ik ga net zo goed in de Seefhoek langs om bij de mensen een koffie te drinken. Dat is je taak als volksvertegenwoordiger: je moet weten wat er leeft, achter de hoek, maar ook in bedrijven", zegt Demir. “Ik begrijp de vermoedens van beïnvloeding wel, maar het tabakstandpunt van N-VA is duidelijk en zal niet veranderen. Wij hebben altijd voor het rookverbod in de horeca gepleit."

Investering

Maar waarom betaalt een tabaksfabrikant tientallen viptickets van 180 euro per stuk voor een groep politici, kabinetards en bedrijsleiders? “Dat is een investering in onze PR”, zegt woordvoerder Jeroen Dhanens. “Wij spreken met alle belanghebbende partijen, ook politici, om problemen aan te kaarten.”

Raf Liekens Foto's: BHUL, Belga

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio