Wereldjaarprestatie en drie meetingrecords op Memorial (album)

Een beste wereldjaarprestatie, drie meetingrecords en een zege voor de onvermijdelijke en enorm populaire Usain Bolt. Dat waren de uitschieters van de 37e editie van de Memorial Van Damme, traditioneel de afsluiter van de prestigieuze Diamond League.

dvansant

Een opnieuw uitverkocht Koning Boudewijnstadion zag hoe de Ethiopische wereldkampioen Mohammed Aman een snelste seizoenschrono op de 800m liet optekenen. Na een bijzonder snelle race finishte hij in 1:42.37, negen tienden sneller dan de vorige beste jaarprestatie. Voor de drie meetingrecords zorgden de Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie, de Keniaanse 3000m steeple-loopster Milcah Chemos en de Jamaicaanse spurtster Shelly-Ann Fraser-Pryce (100m).

Lavillenie wipte over 5m96 en veegde zo de 5m95 van de legendarische Sergey Bubka (en de Amerikaan Jeff Hartwig) van de tabellen. Op de 3000m steeple slaagde wereldkampioene Chemos er niet in een beste wereldjaarprestatie neer te zetten. Ze won de race in 9:15.06, maar bleef daarmee ruim onder de 9:11.65 die ze op het WK in Moskou had laten optekenen. Op de 100m bij de vrouwen schreef regerend wereld- en olympisch kampioene Fraser-Pryce zich bij in de geschiedenisboeken van de Memorial. Ze liep 10.72 en bleef daarmee slechts één honderdste boven haar eigen BWJP. Plaatsen twee en drie waren voor de Amerikaanse Anderson en de Jamaicaanse Russell.

De grote trekpleister Usain Bolt gaf het zoals steeds talrijk opgekomen publiek waar voor zijn geld. De Jamaicaanse spurtbom won de 100m bij de mannen in 9.80, zijn tweede snelste chrono van het seizoen. Bolt was traag vertrokken, maar maakte het simpel af. De tweede plaats was voor de Amerikaan Michael Rodgers (9.90), de Jamaicaan Nesta Carter werd derde (9.94). Er bleven liefst vijf atleten onder de tien seconden op de hectometer. Ook op de 200m ging de winst overigens naar een Jamaicaan, daar ging Warren Weir (19.87).

Aan Belgische zijde kregen vooral Tia Hellebaut en de drie broers Borlée de handen op elkaar. Voor aanvang van de meeting werd Hellebaut in de bloemtjes gezet voor haar hele carrière, ze kreeg een staande ovatie. Helemaal op het eind van de Memorial, op de afsluitende 400m, was het uitkijken naar de prestaties van Jonathan, Kevin en Dylan Borlée. In een race waar voor het eerst drie broers aan de start kwamen, leek Jonathan lange tijd op weg naar de zege, maar hij werd in de slotmeters nog geklopt door de Brit Martyn Rooney. Beide atleten werden in dezelfde tijd (45.05) geklasseerd. Kevin Borlée werd vierde, Dylan negende.

De Memorial werd zoals steeds afgesloten met een vuurwerk en nadien zorgde Sean Paul voor de afsluitende muzikale noot. Daarna is er nog de Jamaican party, met onder meer Usain Bolt achter de draaitafels. De 38e editie van de Memorial wordt op vrijdag 5 september 2014 gehouden.

Belga Foto Belga: Nafi Thiam

Meer sportnieuws